Ruinele celei mai vechi asezari umane scufundate se afla in largul Greciei, potrivit publicatiei „MaxiSciences“.
Este vorba despre Pavlopetri, un sit descoperit in 1967, dar pe care arheologii au inceput abia acum sa-l exploreze. In largul costelor peloponeze, in Grecia, scafandrii arheologi au inceput cercetarea orasului inghitit de ape. Potrivit arheologului britanic Nic Flemming, de la Centrul National pentru Oceanografie, Pavlopetri este cea mai veche asezare scufundata cunoscuta pana in zilele noastre.
In Pavlopetri, totul este foarte bine conservat: strazile, portul, cladirile si cimitirul. Cercetatorii estimeaza ca orasul s-ar intinde pe 100.000 de metri patrati. Descoperit in 1967 de catre Flemming, Pavlopetri nu a facut pana acum obictul unui studiu arheologic aprofundat. Recent insa, o echipa de cerectatori, coordonata de arheologul Jon Henderson de la Universitatea din Nottingham, a reinceput explorarea sitului. Rezultatul: jumatate din oras a putut fi cartografiat.
Vasele neolitice gasite in ruinele fostei asezari omenesti arata ca orasul are in jur de 6.000 de ani. Vestigii ale navelor maritime gasite pe fundul marii stau marturie ca Pavlopetri a fost un oras portuar si comercial. Pentru arheologi, activitatea seismica a stat la originea disparitiei acestui oras.