Adevarul: Apa de baut din apa de mare

Desalinizarea ar putea impiedica epuizarea resurselor in urmatorii 20 de ani. O centrala din Orientul Mijlociu furnizeaza deja 100 de metri cubi de apa potabila zilnic, suficienta pentru 80.000 de oameni.

Centrala din orasul Al-Khaluf, Oman, a fost construita de o companie britanica, Modern Water, care sustine ca astfel de zone din Orientul Mijlociu depind din ce in ce mai mult de transformarea apei marine in apa potabila, pe masura ce resursele planetei se epuizeaza. Instalatia din Oman a inceput sa functioneze in noiembrie anul trecut, scrie „The Times".

In mai putin de 20 de ani, 5,3 miliarde de oameni – doua treimi din populatia lumii in 2025, potrivit estimarilor Nationilor Unite – vor suferi din cauza lipsei apei.

„Populatia lumii s-a triplat in secolul XX, dar consumul de apa a crescut de sase ori. Epuizarea resurselor de apa are implicatii pentru siguranta globala, sanatate si speranta de viata", a declarat presedintele Modern Water, Neil McDougall. „Suprafata pamantului este alcatuita din apa in proportie de 70%. Totusi, 97,5% din aceasta este apa de mare, asa ca trebuie sa vedem cum o putem transforma in apa potabila", a adaugat oficialul.

Desalinizarea ar putea fi o solutie, din moment ce 70% din populatia lumii traieste la o distanta de 50 de kilometri de o mare. Britanicii au inventat un sistem ce foloseste o reactie chimica pentru a separa sarea de apa, tehnologie ce consuma pana la 30% mai putina energie electrica decat o centrala traditionala.

spot_img

Ultimele știri