Elevi, agenti ecologici ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si membri ai Asociatiei Salvati Dunarea si Delta (SDD) au efectuat o ampla campanie de ecologizare a Deltei prilejuita de Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, informeaza Agerpres.
Prin aceasta campanie, conducerea Administratiei doreste sa atraga atentia populatiei si vizitatorilor cu privire la importanta pastrarii unui mediu curat si sanatos si sa contribuie la formarea unui comportament responsabil fata de natura si la diminuarea incidentei atitudinilor neprietenoase fata de mediul inconjurator, in speta Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
‘Am decis sa dam acestei sarbatori un aspect cat mai lucrativ cu putinta, iar, in perioada 31 august-4 septembrie, sa avem o ampla campanie de ecologizare, pentru ca sunt zone in care vizitatorii Deltei au lasat urme greu de dislocat’, a declarat guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu.
Programul de actiuni, derulat in colaborare cu 15 elevi din judetul Arges, voluntari si membri ai asociatiei SDD, vizeaza ecologizarea plajei din orasul Sulina, a canalului 36, a zonei economice Grindul Chituc in dreptul localitatilor Vadu si Corbu, a traseului turistic Uzlina-Murighiol, precum si a localitatilor Crisan si Sfantu Gheorghe.
De asemenea, marti incepand cu ora 17.00, pe nava ‘Republica’, SDD in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, ARBDD, Primaria Tulcea si societatea ‘Sincrondelta’ a organizat ‘Cultura Naturii’, eveniment menit sa celebreze atat Ziua Rezervatiei, cat si Zilele Europene ale Patrimoniului. Actiunile au inceput cu vernisajul expozitiei de fotografii ‘Cultura Naturii’, dupa care publicul a fost invitat la tombola ‘Obiecte din secolul trecut’.
In schimbul unei taxe de participare simbolice, de 5 lei, au putut fi castigate obiecte care ‘au facut istoria’ secolului al XIX-lea, dar si obiecte de practica mestesugareasca realizate din papura la atelierul din Mahmudia, infiintat in cadrul proiectului ‘Dezvoltarea Durabila a Comunitatilor din Delta Dunarii’, implementat de asociatia SDD. Banii obtinuti astfel vor fi folositi pentru dezvoltarea atelierului mestesugaresc din Mahmudia.
In timpul aceluiasi eveniment, 15 copii – voluntari in proiectul ‘SDD la munte si la mare’ au impartasit celor prezenti experienta unei tabere de ecologie la Sulina prin intermediul unor carti postale cu imagini din Delta Dunarii. Dupa ora 19.00, cei prezenti au putut participa la dezbaterea cu tema ‘Cultura Naturii – conditie a prezervarii patrimoniului comun european’, au vizionat proiectii cu imagini relevante pentru conceptul de ‘cultura a naturii’ si au ascultat fragmente muzicale specifice zonei la lumina facliilor.
Printr-un ordin emis de Ministerul Mediului, data de 1 septembrie a fost declarata in 2008 Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, aceasta zi fiind aleasa pentru a marca data la care a intrat in vigoare hotararea de guvern nr. 983 din 1990 prin care Delta Dunarii si unitatile geografice vecine au fost declarate Rezervatie a Biosferei.