65% dintre speciile de crabi de apa dulce risca sa dispara

Doua treimi dintre speciile de crabi de apa dulce risca sa dispara complet, una din sase specii fiind vulnerabila, au avertizat oamenii de stiinta de la Societatea Zoologica din Londra si cei de la Universitatea din Michigan, citati de BBC News.

Aceasta descoperire claseaza crabii printre cele mai amenintate grupuri de animale evaluate pana la aceasta ora. Speciile de crabi din sud-estulAsiei sunt cele mai amenintate, in special de distrugerea habitatului lor, a poluarii si a operatiunilor de drenaj.

Oamenii de stiinta de la Societatea Zoologica din Londra si de la Universitatea din Michigan au realizat prima Lista Rosie a speciilor de crabi de apa dulce amenintati cu disparitia pentru Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Potrivit acestei liste, dintre cele 1.280 de specii de crabi de apa dulce existente, s-a descoperit ca 227 ar trebuie sa fie considerate aproape amenintate, vulnerabile, in pericol sau critic amenintate cu disparitia. Pentru alte 628 de specii de crabi de apa dulce, nu exista suficiente informatii pentru a li se evalua viitorul.

Cu toate acestea, in timp ce cel mai optimist scenariu arata ca 16% dintre toate aceste specii sunt in pericol de disparitie, cel mai pesimist prevede o cifra mai mare, mai exact, 65%, sau doua treimi dintre toate speciile de crabi de apa dulce.

Crabii de apa dulce sunt esentiali pentru multe ecosisteme din apele duci. Cativa se hranesc cu frunze cazute sau alge, in timp ce alte specii ajuta ciclul nutrientilor, hranindu-se cu mici bucati de roca detrica.

De asemenea, crabii sunt o importanta sursa de hrana pentru cateva specii de pasari precum batlanii si pescarusii, pentru reptile precum soparlele-monitor si crocodilii si pentru amfibieni, cum sunt broastele.

In plus, crabii sunt excelenti indicatori ai calitatii bune a apei, deoarece majoritatea speciilor au nevoie de apa curata pentru a supravietui. Insa tot mai multe specii de crabi sunt afectate de distrugerea habitatului lor si de poluare.

Pana acum nu s-a descoperit dispaitia completa a vreunei specii de crabi de apa dulce, insa unele dintre acestea precum cele de uscat din Tailanda nu au mai fost vazute in viata de mai bine de un secol, iar habitatele lor au fost de atunci distruse de constructii urbane.

Pierderea padurilor naturale din cauza dezvoltarilor urbane si a agriculturii afecteaza aproape orice habitat in care traiesc specii de crabi de apa dulce.

Foto: BBC

spot_img

Ultimele știri