500 de specii au disparut din Anglia

Aproape 500 de specii de animale si plante au ajuns disparut din Marea Britanie ca rezultat al activitatii umane incepand din anul 1800 pana in prezent, potrivit organizatiei guvernamentale Natural England, citata de The Ecologist.

Primul raport despre speciile din Marea Britanie disparute sau pe cale de disparitie arata ca 12% dintre mamiferele terestre, 22% dintre amfibieni si 24% dintre fluturi au disparut. Sapte dintre specii, inclusiv una de orhidee si una de gandaci, au disparut in ultimii 10 ani, iar altele, printre care si pinguinul regal, sunt, acum, extincte si la nivel global.

La nivel local, biodiversitatea a fost afectata mult mai puternic, potrivit raportului. In 23 dintre regiunile Angliei o specie de plante dispare la doi ani.
Doctorul Helen Phillips, director executiv al Natural England, a declarat ca Anglia a ajuns de la o tara frumoasa la una cu doar cateva locuri frumoase. “Biodiversitatea este foarte importanta si cu cat speciile si habitatele devin din ce in ce mai izolate, trebuie sa incepem sa gandim la o scara geografica mult mai mare pentru a putea opri pierderile de pana acum si sa asiguram un viitor mai solid pentru viata salbatica”, explica Helen Phillips.

Agricultura intensiva afecteaza biodiversitatea

Intensificarea agriculturii este una dintre principalele cauze ale pierderii biodiversitatii, prin folosirea in exces a fertilizatorilor si pesticidelor, aratul pajistilor si disparitia culturilor mixte. Cercetatorul sef al Natural England, doctorul Tom Tew, refuza ideea ca producerea unei cantitati mai mari de hrana si protejarea biodiversitatii nu ar putea functiona impreuna.

“Intrebarea daca alegem sa avem hrana sau viata salbatica este o falsa dihotomie. Cum populatia este intr-o continua crestere iar cererea de hrana, apa si energie este mai mare, pentru ca natura sa faca fata, avem nevoie de o agricultura sustenabila”, adauga Tom Tew.

Reintroducerea speciilor, un remediu temporar

In raportul organizatiei este subliniat succesul obtinut prin reintroducerea unor specii care au disparut, insa si faptul acesta nu este decat un remediu temporar. “Nu putem reintroduce animalele intr-un habitat daca, in continuare, cauza extinctiei lor nu a fost inlaturata. Trebuie sa rezolvam cauza pierderii biodiversitatii, nu sa tratam simptomele”, spune Tom Tew.

spot_img

Ultimele știri