Vremea rea nu i-a impiedicat pe bucuresteni sa participe astazi in numar mare la Raiffeisen Bank Bucharest City Marathon. Aproape 4.000 de alergatori profesionisti si amatori au luat startul la 9.30 in Piata Constitutiei la cele cinci curse ale intrecerii.
Cel mai tanar participant la maraton are opt ani, iar cel mai varstnic este Nicolae Neacsu, de 80 de ani, care a alergat 4 kilometri. Competitita a insemnat sfarsitul carierei pentru un american, Andrew Kaien, care are la activ peste 70 de maratoane din toata Europa.
“Cursele s-au desfasurat fara incidente. Ne bucuram ca s-au inscris asa de multi oameni in ciuda frigului si vremii urate”, a declarat pentru Green Report, Oana Nastase, director Bucharest City Marathon.
La cursa pentru copii, s-au inscris o mie de participanti, iar primii zece baieti si primele zece fetite vor fi premiati.
“A fost usor, fac atletism de performanta la un club sportiv si acum am alergat alaturi de colegii mei de la scoala”, spune Asan Hamzic, unul dintre copiii care au participat.
“A fost frumos, dar si obositor, ma durea foarte tare gatul. Imi place sa alerg si am participat la toate crossurile din ultimul an”, spune Andrei Constantin, de 12 ani.
Nici cei de la cursa pentru “oameni mari” nu au fost mai putin entuziasmati de intrecere. “Traseul a fost umed si plin de balti, dar cursa a fost frumoasa. Particip in fiecare an la maraton”, spune Andrei care a alergat la cursa populara.
Una dintre participante a fost coplesita de emotii si a alergat la proba de 8 kilometri in loc de cea de 4 la care se inscrisese. “Mi s-a parut destul de greu, nu eram pregatita sa alerg atat cat am alergat, dar ma bucur ca am facut-o. Este prima data cand particip, prietenii m-au sustinut, iar la final mi-au adus flori”, a declarat Alina Buhna.
Probele pentru care au putut opta participantii sunt: maraton (42,195 km), maraton-stafeta (4×10,548 km), semi-maraton (21,095 km), cursa populara (4 km), cursa copiilor (1 km) si cursa scaunelor cu rotile (4 km).
In cadrul maratonului au alergat si atleti din peste 20 de tari precum Kenya, Italia, Marea Britanie, Germania, Statele Unite. Traseul pentru maraton a fost: Piata Constitutiei, Bulevardul Unirii, intoarcere Piata Constitutiei, Piata Natiunilor Unite, Calea Victoriei, intoarcere strada Ion Campineanu, Splaiul Independentei, Opera Romana, intoarcere Podul Eroilor, Stirbey Voda, B.P. Hasdeu, strada Izvor, Calea 13 Septembrie, Piata Constitutiei. Traficul in aceasta zona este inchis pana la ora 15.30 pentru ca atletii sa alerge in siguranta.
Organizatorii au oferit 60 de premii in valoare de 40.000 de euro, iar costul total al organizarii maratonului se ridica la 300.000 de euro.
Sumele colectate din taxele de participare la cursa populara vor fi donate ONG-urile Vitor Plus si Asociatia pentru Dezvoltare Durabila pentru impadurirea celei mai desertificate zone din Romania in judetul Calarasi si ONG-ului Hostice Casa Sperantei pentru ingrijirea bolnavilor de cancer.
Text de Loredana Pana
Foto: mediafax.ro