Orange România face un pas important pentru atingerea obiectivelor de mediu stabilite la nivelul Grupului Orange și continuă eforturile pentru implementarea de soluții ce vor alimenta rețelele Orange din surse regenerabile, în paralel cu reducerea amprentei de CO2 aferentă activităților sale operaționale.
Astfel, compania va derula în următorii patru ani un program care are ca scop creșterea procentului de energie verde folosit în rețeaua Orange și, implicit, reducerea impactului asupra mediului prin folosirea de surse alternative de energie.
Prima etapă a inițiativei se derulează până în 2024 și urmărește dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de rețea, alături de patru centre de interconectare comunicații și centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, ce va dura până în 2026.
Centrul de interconectare comunicații situat în Constanța este primul inclus în program. Pe acoperișul acestuia fiind instalate și date în funcțiune 216 panouri solare cu o putere totală de 118kWp. Producția anuală de energie estimată pentru aceste panouri solare este echivalentă cu consumul anual al ~110 gospodării cu un consum mediu lunar de 100 kWh/gospodărie. Soluția implementată în Constanța poate genera o reducere de până la 80% a consumului orar de energie pe parcursul zilei pentru acest centru de interconectare comunicații deținut de Orange în România.
De asemenea, tot în prima etapă a programului, vor fi instalate panouri solare și pentru 300 de site-uri de rețea din zona de Sud a țării, regiune în care condițiile meteorologice permit maximizarea eficienței energetice a instalațiilor solare. Astfel, pe fiecare site de rețea vor fi instalate 12 panouri, fiecare cu o putere totală de 6.4kWp, ceea ce se traduce printr-o producție anuală de energie solară echivalentă cu consumul anual al ~450 de gospodării ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh/gospodărie.
“În cei 25 de ani de activitate pe piața din România am investit constat în dezvoltarea infrastructurii de rețea, pentru a oferi clienților acces facil la cele mai bune servicii și tehnologii, dar și pentru a susține accelerarea digitalizării. În 2022 am mărit valoarea investițiilor în rețelele noastre, iar acestea vor depăși 200 de milioane de euro anual. Investițiile noastre nu se concentrează, însă, doar pe calitatea rețelelor, ci și pe reducerea și eficientizarea consumului de energie prin folosirea surselor regenerabile. Centrul de interconectare comunicații din Constanța este începutul unui program important care ne va permite să avem o rețea performantă, dar și mai eficientă energetic. La această inițiativă se adaugă și alte măsuri pentru reducerea consumului de energie, precum creșterea punctului de temperatură la care acționează sistemele de climă în locațiile noastre tehnice, migrarea progresiva a tuturor instalațiilor climatice din rețea la tehnologia „free cooling”, activarea tuturor mecanismelor de reducere a consumului în rețeaua radio, decomisionarea unor tehnologii și echipamente vechi, utilizarea soluțiilor de iluminat de tip LED și automatizarea funcționării iluminatului în prezență umană”, a declarat Marius Maican, Chief Technology Officer Orange România.
Orange își intensifică eforturile de reducere a consumului de energie în Europa
Din cauza crizei energetice în curs de desfășurare în Europa, Orange a luat mai multe măsuri pentru a-și reduce consumul de energie în următoarele luni. Odată cu intrarea în vigoare a propunerile votate de Consiliul Europei, care vizează reducerea voluntară a consumului de energie electrică între 1 decembrie și sfârșitul lunii martie 2023 intră în vigoare, Grupul Orange își confirmă angajamentul de a sprijini eforturile de reducere a stresului asupra rețelelor energetice din întreaga Europă. Acest lucru vine în plus față de strategia generală a Grupului de a îmbunătăți eficiența energetică și de a reduce impactul asupra mediului, cu scopul de a deveni zero carbon net până în 2040.
În afară de România, Orange lucrează deja în întreaga Europeană – Belgia, Franța, Luxemburg, Moldova, Polonia, Slovacia și Spania – pentru a optimiza consumul de energie. În general, IT-ul și rețelele reprezintă aproximativ 85% din consumul de energie al Grupului, restul de 15% fiind concentrat pe clădiri, magazine și vehicule. Aceasta înseamnă că optimizarea eficienței energetice în rețele este esențială.
Pentru a îmbunătăți eficiența energetică a rețelelor sale, Grupul lucrează pentru a implementa cea mai recentă generație de echipamente, în special 5G, care include funcții inovatoare de optimizare a energiei. Programul Green ITN al Grupului a condus la economii considerabile în consumul de energie în ultimii ani, inclusiv optimizarea funcțiilor în IT și rețea, precum și centre de date mai eficiente. Cele mai recente tehnologii de răcire au dus la o utilizare mai mică a energiei electrice cu 30%.
În plus, acordurile de partajare a rețelelor mobile între operatori au fost deja încheiate în multe dintre țările europene unde Orange operează, inclusiv Belgia, Polonia și Spania. Astfel de proiecte aduc economii substanțiale în utilizarea energiei pentru toți partenerii, optimizând în același timp utilizarea echipamentelor de rețea prin evitarea dublării și reducerea costurilor de întreținere.
Pentru perioada 2019-2022, programul a condus la economii de energie echivalente cu 19% din consumul total de IT și rețea în Europa.
Maximizarea aprovizionării cu energie verde
Din 2018, Grupul Orange a efectuat o revizuire a aprovizionării cu energie pentru a crește progresiv utilizarea energiei regenerabile în portofoliul său, gestionând în același timp costurile. Mai multe țări beneficiază acum de contracte pe termen lung de acord de cumpărare a energiei care măresc proporția de energie care provine din surse eoliene sau solare. Astfel de contracte sunt deja în vigoare în Franța, Spania și Polonia, acoperind aproape 1.000 GWh/an din necesarul de energie al Grupului.
În Spania, 100% din energia utilizată de Orange provine acum din surse regenerabile datorită unui astfel de PPA. Cu excepția Franței, până în 2025, cel puțin 75% din energia totală utilizată de Orange în Europa va proveni din resurse regenerabile, în conformitate cu strategia de climă a Grupului #OrangeGoesGreen.
Grupul își produce, de asemenea, propria energie, folosind energia solară pentru a alimenta echipamentele de rețea sau pentru a completa cerințele energetice din centrele sale de date. În prezent, în Europa sunt implementate diverse proiecte pentru a utiliza energie autonomă și curată pentru a reduce dependența de rețelele electrice naționale.
Angajamentul Orange față de natură
În ultimele trei luni, Orange România a intensificat eforturile de eficientizare a consumului de energie în infrastructura de telecomunicații, prin folosirea unor soluții de energie alternativă, precum panourile solare, achiziționarea și implementarea unor echipamente de tip LED și automatizarea sistemelor de iluminat.
De asemenea, compania a continuat educarea publicului în vederea dezvoltării unui comportament responsabil de utilizare a tehnologiei și a dispozitivelor mobile, prin campania de conștientizare a programului ”Re”(Reparare, Reciclare, Recondiționare și Recumpărare). În urma acesteia, 67.000 de telefoane au fost colectate în magazinele Orange de la clienți, urmând să fie reintroduse în circulație.
Strategia Engage 2025 a Grupului Orange include patru piloni, și anume: mediu, incluziune digitală, diversitate și egalitate de șanse, transformare. Prin angajamentul de mediu, Grupul Orange recunoaște importanța acțiunilor în contextul schimbărilor climatice și și-a stabilit un obiectiv ambițios, de a atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2040. Orange România contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv prin creșterea eficienței energetice pentru rețea și clădiri, precum și reducerea flotei de mașini cu combustie internă, alături de creșterea procentului de energie verde utilizat în activitate.