Oradea a fost aleasa castigatoarea competitiei “Capitala Verde a Romaniei”, unul dintre cele mai mari programe de mediu din tara, derulat de Tuborg Romania in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor.
Oradea a fost desemnata castigatoare si la categoria a III-a, orase cu peste 200.000 de locuitori, unde au fost nominalizate Timisoara, Cluj-Napoca, Braila, Sector 2- Bucuresti si Brasov.
Orasul bihorean a obtinut inclusiv premiul blogosferei in cursa celor mai "verzi" orase, cu 41 de voturi. Pe locul al doilea, in clasamentul bloggerilor, a urcat Brasovul, 20 de voturi, urmat de Sinaia, 4 voturi, Timisoara, Suceava, Ramnicu Valcea, Cluj Napoca si Sector 2 Bucuresti, 1 vot.
Competitia face parte din programul de responsabilitate sociala Umbrela Verde, lansat de Tuborg Romania in 2007 impreuna cu Ministerul Mediului. La cele trei categorii, in functie de numarul de locuitori, cele mai "verzi orase", pe fiecare categorie in parte, au fost desemnate, in acest an, Sinaia, Botosani si Oradea.
"Premiul obtinut ne ambitioneaza sa continuam proiectele prietenoase cu mediul care sunt indispensabile pentru orice oras care se vrea iubit atat de locuitori cat si de turisti. Suntem singurul oras care din 2008 si pana in 2011 si-a marit suprafata de spatii verzi de la 18 metri patrati la 23 metri patrati. Unul dintre proiectele de mediu pe care le avem in vedere este modernizarea electrocentralei din Oradea, proiect in valoare de 70 milioane de euro care este finantat de Ministerul Mediului si Padurilor", a declarat, pentru Green Report, viceprimarul orasului, Rozalia Biro.
Potrivit Rozaliei Biro, un alt proiect important pe carePrimaria il are in vedere este construirea pistei pentru biciclisti din centrul orasului si pana in statiunea Baile Felix.
"Pana acum, in oras, am finalizat 35 de kilometri de pista pentru biciclisti", a adaugat viceprimarul Biro care a mentionat ca Primaria Oradea este implicata, alaturi de Apele Romane, in reabilitarea malurilor Crisului Repede, rau care trece prin centrul orasului.
La Oradea, domnesc spatiile verzi
Oradea este orasul care detine 23 de metri patrati de spatiu verde pe cap locuitor din cei minimum 26 de metri patrati pe care ii recomanda normele europene si unul dintre putinele orase din tara pe cale sa definitiveze problema colectarii si depozitarii deseurilor.
Pistele de biciclete din Oradea se vor extinde pana dincolo de granita cu Ungaria, iar eliminarea traficului din zona centrala a orasului si reamenajarea acesteia ca spatiu pietonal face parte, alaturi de intentia Primariei de a introduce obligativitatea plantarii in locul fiecarui copac taiat a altor cinci, din planurile verzi ale orasului din Bihor.
In plus, primarul Ilie Bolojan a semnat luna trecuta un protocol de colaborare care are ca obiect construirea unei parcari subterane si reabilitarea a malului stang al Crisului Repede, pe sectorul cuprins între pasarela pietonala si Podul Central. Noua parcare subterana va fi construita pe trei niveluri subterane, la 10 metri sub sol, iar deasupra aceste parcari se va amenaja amenaja o zona verde.
13 localitati, in competitia pentru “cel mai verde oras”
"Felicit cele 13 orase care s-au inscris in competitia "Capitala Verde a Romaniei". Cei mai importanti, pe plan local, sunt primarii pentru ca se afla cel mai aproape de comunitati, iar daca primariile nu se implica in soarta comunitatilor nici gestionarea deseurilor nu se va face cum trebuie, orasele vor fi poluate in continuare, iar strazile nu vor fi suficient de curate. Proiectul «Capitala Verde a Romaniei» a avut sustinerea noastra inca din momentul lansarii pentru ca este o campanie importanta care militeaza pentru protectia mediului, care ofera un exemplu de bune practici in randul autoritatilor locale si al cetatenilor. Anul acesta, Oradea a fost orasul care ne-a convins ca merita titlul de“Capitala Verde a Romaniei” si recunoasterea nationala a eforturilor de imbunatatire a conditiilor de mediu si implicit de viața ale comunitații, prin aplicarea unor planuri care urmaresc o dezvoltare urbana durabila ", a declarat ministrul mediului si padurilor, Laszlo Borbely, prezent la gala premiilor "Capitala Verde".
“Capitala Verde a Romaniei” este o competitie adresata primariilor tuturor oraselor din Romania, iar scopul proiectului este sa responsabilizeze publicul roman cu privire la respectarea mediului inconjurator. Competitia urmareste sa stabileasca orasul care merita titlul de "Capitala Verde a Romaniei", intr-un anumit an. Prima editie a avut loc in 2010, iar orasul care a cucerit titlul este Municipiul Brasov.
In competitia din acest an, la categoria I, adresata oraselor cu mai putin de 50.000 locuitori, s-au inscris primariile oraselor Alexandria si Sinaia, la categoria a II-a (intre 50.001 si 199.999 locuitori) si-au depus candidatura Tulcea, Ramnicu Valcea, Botosani, Suceava si Bistrita, iar la categoria a III-a (peste 200.000 locuitori) s-au batut pentru titlu Timisoara, Cluj-Napoca, Braila, Sector 2- Bucuresti, Oradea si Brasov.
Sinaia a castigat premiul la prima categorie, in timp ce Botosaniul a reusit sa se impuna la categoria a II-a.
Brasovul, prima” Capitala Verde” si singurul oras cu retele electrice „inteligente”
Brasovul sau „Orasul cavalerilor teutoni” a fost ales "Capitala Verde a Romaniei in 2010". Titlul a fost acordat in cadrul primei editii a programului “Capitala verde a Romaniei”, datorita politicilor si proiectelor sale de mediu. Brasovul este si primul oras din tara care foloseste retele electrice “inteligente”. Asta inseamna ca, gratie unui sistem inteligent de energie, clientii pot sa masoare si sa controleze consumul de energie electrica al dispozitivelor folosite. Acest lucru permite reducerea CO2, dar si a facturilor lunare. Brasovenii vor utiliza un contor online inteligent pentru a primi informatii despre consumul de energie electrica in timp real.
„Municipiul Brasov este primul oras din tara, unde a fost implementat proiectul-pilot de retea electrica <inteligenta>, de tip smart grid, intre perimetrul situat in centrul istoric al Brasovului, in zona Poarta Schei – Liceul Sportiv. Pentru proiectul-pilot a fost preferat un perimetru constituit din sapte puncte de transformare, situat in centrul vechi al orasului, o zona dificila, din cauza retelei de distributie a energiei electrice invechite. Cu un sistem de tip smart-grid va scadea costul sistemului de electricitate, cu beneficii atat pentru furnizori, cat si pentru consumatori”, a declarat, pentru Green Report, George Scripcaru, primarul Brasovului.
Reteaua electrica “inteligenta este considerata un “internet al energiei”, deoarece pune la dispozitia consumatorului informatii despre energie in timp real, dandu-i posibilitatea sa faca alegeri “inteligente.”
Unul dintre obiectivele de mediu ale Brasovului este reprezentat si de reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cu peste 30% pana in 2020.
Romania participa la "Capitala Verde Europeana"
„Planul de Actiune pentru Energie Durabila reprezinta un document programatic, care defineste actiunile si masurile ce vor fi intreprinse la nivel local, in vederea atingerii obiectivului general de reducere a emisiilor de CO2 cu 32% pana in anul 2020 fata de anul de referinta 2008. Acest plan se concentreaza pe cladiri si instalatii aferente, cladiri municipale, cladiri rezidentiale, iluminat public, transport, productie de energie regenerabila, locala, ori colectarea selectiva si reciclarea deseurilor”, a explicat George Scripcaru.
Brasovul este unul dintre cele 19 orase aflate in cursa pentru titlul de Capitala Verde Europeana a anului 2014. Celelalte orase inscrise in cursa sunt Antwerp (Belgia), Bristol (Marea Britanie), Bruxelles (Belgia), Bursa (Turcia), Copenhaga (Danemarca), Frankfurt (Germania), Gent (Belgia), Ljubljana (Slovenia), Newcastle (Marea Britanie), Paris (Franta), Rotterdam (Olanda), Stoke-on-Trent (Marea Britanie), Tampere (Finlanda), Salonic (Grecia), Torino (Italia), Trabzon (Turcia), Viena (Austria) si Zaragoza (Spania).