Rosia Montana cere o demisie

Aproape o suta de persoane, adversari ai proiectului minier Rosia Montana, au participat astazi la Bucuresti la un miting de protest in care au cerut demisia secretarului de stat Marin Anton, din Ministerul Mediului si Padurilor.

Secretarul de stat conduce comisia de analiza tehnica insarcinata sa evalueze impactul de mediu al proiectului minier.

Participantii la miting l-au acuzat pe secretarul de stat Anton ca s-a antepronuntat, in sensul ca, desi Comisia nu si-a finalizat studiul, el a declarat deja ca redeschiderea minei nu pericliteaza mediul.

Printre lozincile scandate sau afisate de demonstranti s-au numarat “O demisie beton pentru fundul lui Anton”, “S-a dat spaga barosana / Pentru Rosia Montana”, “Anton iubeste cianura, il plateste dictatura” si “Chemical Anton”.

Secretarul de stat Anton si-a prezentat punctul de vedere intr-o emisiune de televiziune, difuzata la data de 23 februarie a.c. Drept raspuns, la data de 28 februarie, 100 de ONG-uri, experti si cadre universitare au adresat premierului Mihai Razvan Ungureanu o scrisoare deschisa in care solicitau demiterea secretarului de stat Marin Anton. Scrisoarea nu a primit nici un raspuns.

“Cantitatea de cianura prevazuta pentru acest proiect minier ar putea ucide 250 de miliarde de oameni, pentru ca este vorba de 248.000 de tone de cianura”, a declarat, in cadrul mitingului, Niculae Radulescu – Dobrogea, presedintele organizatiei Eco-Civica. Nicolae Radulescu Dobrogea a precizat pentru Green Report ca Eco-Civica este co-organizator al mitingului, impreuna cu organizatia Alburnus Maior din judetul Alba, “dar aici sunt prezenti reprezentantii a peste 20 de organizatii de mediu”.

Un moment amuzant a fost acela in care o fata (Raluca Dan, presedintele organizatiei Regeneration), deghizata in Marin Anton, purtand costum barbatesc si o masca, a aparut in fata demonstrantilor avand in maini si in buzunare “dolari”. Intrebat despre provenienta “banilor”, personajul a raspuns ca este vorba de dolari canadieni (aluzie la firma canadiana Gabriel Resources, care promoveaza proiectul minier Rosia Montana).

Un incident neasteptat a aparut la inceputul mitingului, cand jandarmii le-au cerut demonstrantilor sa plece din fata Ministerului si sa-si exprime protestul la intrarea din spate. “Am cerut aprobare pentru miting in fata, am primit aprobare in spate. In spate nu circula nimeni!”, a explicat pentru Green Report Costel Popa, de la Centrul pentru Politici Durabile.

In cele din urma, jandarmii au tolerat continuarea protestului la intrarea principala a Ministerului Mediului, cu conditia ca participantii sa se plaseze de o singura parte a intrarii, astfel incat sa nu blocheze accesul.

Demonstrantii l-au invitat pe secretarul de stat Anton in mijlocul lor, ca sa guste dintr-un bidon plin cu “cianura”, pentru a demonstra ca aceasta substanta nu prezinta riscuri pentru sanatatea umana. Demnitarul nu a fost insa prezent. Purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului, Georgeta Terciu, a precizat pentru Green Report ca “domnul secretar de stat este in concediu de peste o saptamana si nu stim cand revine”.

Pe de alta parte, chiar pe timpul mitingului ecologistilor din fata Ministerului Mediului, in imediata apropiere, la Palatul Parlamentului, presedintele Traian Basescu lansa un nou indemn pentru reluarea extragerii de aur in Romania: "Ne trebuie ramuri prioritare, pe care sa le dezvoltam si in care sa fim printre campioni. Si, aici, conditiile noastre, in mod categoric, sunt legate de agricultura, de turism, de minerit. Nu ma refer la orice tip de minerit, ci la acel minerit, care, urmare a evolutiilor de pe piata, face rentabila reluarea exploatarilor de aur, de cupru”.

Redeschiderea exploatarii de aur ar impune devierea cursului raului Corna

Drept raspuns la mitingul din fata sediului Ministerului Mediului, ministrul Laszlo Borbely a declarat din nou ca redeschiderea minei se poate face cu o concentratie foarte mica de cianura, "atat de mica incat nu mai poate fi detectata": "In urma insistentelor mele, investitorul a redus concentratia la sub 3 parti pe milion".

Pe de alta parte insa, ministrul Borbely a precizat ca a intervenit o problema suplimentara, legata de necesitatea devierii raului Corna din zona exploatarii de aur de la Rosia Montana. Modul de deviere a raurilor ar urma sa fie reglementat printr-o noua lege, a explicat ministrul: "Parlamentul va detalia din punct de vedere tehnic ce inseamna o deviere de curs de apa care poate fi aprobata numai de un consiliu local sau una care ar trebui aprobata de Guvern. In cazul Rosia Montana, dupa ce proiectul de lege va fi aprobat de catre Parlament, Comisia de specialitate va analiza situatia de la fata locului. Momentan, investitorul are aviz local pentru devierea acestui rau".

Mihai Diac

Citeste si:

Laszlo Borbely: Unda verde pentru proiectul Rosia Montana

 

spot_img

Ultimele știri