Raport ONU: Omenirea are mai puțin de o decadă pentru a stopa o încălzire catastrofală

Pământul va trece, probabil, printr-un prag critic și va trebui să ia măsuri pentru a stopa o încălzire catastrofală în următorul deceniu. Națiunile trebuie să facă o schimbare imediată și drastică departe de combustibilii fosili pentru a preveni supraîncălzirea periculoasă a planetei dincolo de acel nivel, conform unui nou raport al IPCC, publicat de NY Times.  

Raportul, realizat de Grupul Interguvernamental de Experți pentru Schimbările Climatice, un organism de experți convocați de Organizația Națiunilor Unite, oferă cea mai cuprinzătoare înțelegere până în prezent a modului în care planeta se schimbă.

El spune că temperatura globală medie este estimată să crească cu 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste nivelurile preindustriale undeva în jurul „primei jumătăți a anilor 2030″, în timp ce oamenii continuă să ardă cărbune, petrol și gaze naturale.

Însă, Pământul s-a încălzit deja cu o medie de 1,1 grade Celsius din epoca industrială, iar cu emisiile globale de combustibili fosili stabilind recorduri anul trecut, acest obiectiv devine rapid inaccesibil.

Raportul spune că mai există o ultimă șansă de a schimba cursul, dar aceasta ar necesita ca națiunile industrializate să se alăture imediat pentru a reduce cu aproximativ jumătate gazele cu efect de seră până în 2030 și apoi să nu mai adauge dioxid de carbon în atmosferă deloc până la începutul anilor 2050.

Dacă s-ar lua acești doi pași, lumea ar avea aproximativ 50% șanse să limiteze încălzirea la 1,5 grade Celsius. Întârzieri de câțiva ani ar face cel mai probabil ca acest obiectiv să devină inaccesibil, garantând un viitor mai fierbinte și mai periculos.

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

Mai multe știri din categoria AI News:

Achizițiile sociale și de mediu, prioritizate în strategiile de dezvoltare ale companiilor

Cum putem face față celor mai mari provocări? Întrebați o plantă!

spot_img

Ultimele știri