ONU a pus gand rau mercurului

ONU a semnat un nou tratat in baza caruia peste 140 de tari au cazut de acord ca o varietate de produse care contin mercur sa fie interzise pe piata mondiala din 2020.

Printre acestea se numara termometrele, bateriile, exceptie fac cele utilizate in dipozitivele medicale folosite in implant, anumite tipuri de lampi fluorescente sau produsele cosmetice.Tratatul vizeaza in egala masura industria aurifera artizanala, unde mercurul este folosit pentru a separa aurul de roca.

Noul tratat prevede controale si norme stricte pentru echipamentele medicale, pentru expolatarile miniere sau pentru termocentrale, cat si in industria cimentului. Identificarea populatiei supuse riscului poluarii cu mercur si ingrijirile medicale sporite fac parte, de asemenea, din dispozitiile noului acord”, potrivit reprezentantilor ONU.

Mercurul si diversii sai compusi au efecte grave asupra sanatatii, mai ales asupra creierului si pot produce leziuni inclusiv la nivelul rinichilor si al abdomenului.

Becurile economice au mercur

Asociatia Germana pentru Protectia Consumatorului a tras un semnal de alarma in privinta becurilor economice care pot avea o cantitate de mercur mai mare de 5 miligrame cat prevede legea. Daca se sparg, aceste becuri elibereaza in atmosfera vapori periculosi care pot afecta organele vitale.

Pericolul real intervine in cazul concentratiei mult mai mari de mercur. Din pacate, pentru o incandescenta mai mare exista producatori care introduc pe piata becuri care contin de 600 de ori ai mult mercur fata de limita admisa”, potrivit protv.ro.

Indiferent de concentratia de mercur, atunci cand spargeti un bec economic trebuie sa va luati masuri de siguranta. Aerisiti camera cateva ore si strangeti cioburile cu manusi, nu cu aspiratorul, care poate imprastia particulele de mercur.

spot_img

Ultimele știri