OMV Petrom vrea sa majoreze pretul gazelor livrate clientilor cu 6%. Decizia nu va afecta populatia

OMV Petrom (SNP) intenționeaza sa majoreze cu aproximativ 6% pretul gazelor din productia interna furnizate clientilor, de la 495 lei la 525 lei pe 1.000 metri cubi. Impactul asupra  tarifelor platite de consumatorii industriali ar fi de sub 1% si nu va afecta populatia, a anuntat compania, citata de Mediafax.

"O potentiala crestere de circa 6% ar putea genera o crestere de sub 1% a pretului pentru consumatorii industriali, calculat pentru o cota a importului de 30%", se arata intr-o declaratie de presa a OMV Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV.

Compania sustine ca majorarea pretului de vanzare respecta atat legislatia romaneasca in vigoare, cat si angajamentul Guvernului fata de FMI si Comisia Europeana de liberalizare a pietei de gaze printr-o crestere graduala a tarifelor.

OMV Petrom a precizat si ca pretul gazelor din productia interna nu a mai fost modificat din luna februarie 2008, "nici macar pentru a compensa inflatia cumulata".

"Pretul gazelor pentru populatie nu se va modifica, conform Ordonantei 53 din 16 iunie 2011 pentru instituirea unor masuri in domeniul gazelor naturale. in conditiile aplicarii acestei cresteri de 6%, pretul pentru gazele din productia interna ar reprezenta numai circa 30% din pretul gazelor de import", se spune in declaratia de presa.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a anuntat ca pretul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creste la 1 octombrie cu 8%, iar cel platit de populatie si producatorii de energie termica ramane la nivelul actual.

Modificarea a fost motivata de ANRE prin cresterea pretului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna iulie, la 495 dolari in prezent, dar si cresterea consumului total de gaze naturale in lunile octombrie – decembrie fata de perioada iulie-septembrie, ceea ce implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterna.

Foto: Guardian.co.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri