OMM: ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată

Temperaturile globale au continuat să crească în ultimele 10 luni, iar prognozele arată că 2018 va fi al patrulea cel mai cald an înregistrat vreodată, conform unui raport realizat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Cercetătorii avertizează că încălzirea ar putea ajunge la 3-5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale până la sfârșitul secolului.

Temperaturile medii globale au fost cu aproape 1 grad Celsius peste nivelurile pre-industriale, iar vremea extremă a afectat toate continentele. Topirea ghețarilor și a gheții marine și creșterea nivelului mării au continuat într-un ritm accelerat.

Conform raportului „Starea climei globale în 2018”, ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată, iar 20 dintre cei mai calzi ani au fost înregistrați în ultimii 22 de ani.

Cercetătorii de la OMM avertizează că rămânem fără timp pentru a combate schimbările climatice.

„Acestea sunt mai mult decât numere. Fiecare fracțiune de grad de încălzire are un impact asupra sănătății umane, accesului la hrană și apă proaspătă, asupra extincției animalelor și plantelor și supraviețuirea recifelor de corali și a vieții marine.”, a declarat Elena Manaenknova, secretar general adjunct la OMM.

În cadrul Acordului de la Paris, națiunile lumii s-au angajat să limiteze încălzirea la 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, sperând să o reducă la 1.5 grade Celsius, încălzire care va duce la moartea coralilor, creșterea nivelului mării și vreme extremă în multe regiuni, conform raportului IPCC.

NOAA: Temperaturile globale au fost peste medie în ultimele 406 luni

Nivelurile de gaze cu efect de seră au atins niveluri record, conform experților ONU care avertizează că națiunile trebuie să ia mai multe măsuri pentru a combate schimbările climatice.

„Nu suntem pe cale de a atinge obiectivele climatice și de a ține în frâu creșterea temperaturilor. Dacă exploatăm toate rezervele cunoscute de combustibili fosili, creșterea temperaturilor va fi considerabil mai mare. Suntem prima generație care înțelege pe deplin schimbările climatice și ultima generație care poate face ceva despre asta.”, a avertizat Petteri Taalas, secretarul general OMM.

Schimbările climatice ar putea avea un efect de domino care să ducă la dispariţia vieţii pe Pământ

Au fost înregistrate mai multe furtuni violente decât în mod obișnuit, inclusiv 70 de ciclonuri tropicale în emisfera nordică, comparat cu media pe termen lung de 53.

Incendiile de vegetație au făcut ravagii în Grecia, California, Canada și alte zone ale lumii, iar inundațiile au cauzat daune și au dus la evacuarea locuitorilor în India, Japonia și în estul Africii.

Oceanele au absorbit cantități record sau aproape record de căldură în ultimul an. Acest an a început cu un eveniment La Niña, însă prognozele arată că El Niño se va întoarce în această iarnă și va amplifica încălzirea globală.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri