Numarul 1 mondial in chimie, grupul german BASF, a anuntat ca va renunta la dezvoltarea si comercializarea de noi produse transgenice, destinate Uniunii Europene, din cauza rezervelor pe care anumite tari le au fata de aceasta tehnologie, potrivit lemonde.fr.
„Suntem convinsi ca biotehnologiile verzi sunt cruciale pentru secolul XXI. Dar ele nu sunt suficient acceptate de majoritatea consumatorilor, agricultorilor si politicienilor din numeroase regiuni din Europa”, a declarat Stefan Marcinowski, membru al Consiliului Director al BASF.
Grupul a decis sa-si transfere sediul Departamentului de cercetare-dezvoltare in domeniul culturilor transgenice in SUA si va renunta la cultivarea culturilor de cartofi modificati genetic, Amflora, care fusesera autorizate, in Europa, in 2010.
De cand fusese autorizat acest tip de OMG, in UE, existau suspiciuni cu privire la rezistenta sa fata de antibiotice. Amflora a fost cultivat pe o suprafata de 300 de hectare, in trei tari din Europa.
MON 810, singurul OMG autorizat in Romania
Suprafata cultivata cu porumb MON 810, singura planta modificata genetic autorizata in Romania, a scazut in 2010 fata de 2009. Daca, potrivit datelor Centrului de Informare asupra OMG, suprafetele cultivate cu OMG in 2009 s-au intins 3.243,52 hectare, in 2010 acestea s-au restrans la 822,6 hectare in 2010.
Aceeasi organizatie arata ca aceste suprafete s-au micsorat semnificativ in tot spatiul comunitar si aduce ca argument cifrele oficiale ale UE, care arata ca, in 2010, suprafetele cultivate cu porumb modificat genetic din Uniunea Europeana au scazut cu 13% in comparatie cu 2009.
Cifrele furnizate de Centrul de Informare arata ca, in 2010, suprafata cultivata cu OMG, in tara noastra, a scazut cu trei sferturi. Judetele in care, in 2010, a fost cultivat MON810 sunt Arad, Cluj, Buzau, Braila si Calarasi.
„In Uniunea Europeana, cel mai accentuat declin in cultivarea terenurilor agricole cu OMG s-a observat in Romania, -75% in comparatie cu 2009, si in Republica Ceha, -28% in comparatie cu 2009. Organizatia Internationala de Promovare a Biotehnologiei Vegetale (ISAAA) a raportat si in 2009 o scadere de 12% in UE, comparativ cu 2008”, a declarat, cu catva timp in urma, pentru Green Report, Ramona Duminicioiu, presedinta Centrului de Informare asupra OMG.
Citeste si:
Valeriu Tabara: Organismele modificate genetic si agricultura ecologica pot sa coexiste
Porumbul modificat genetic, interzis in Franta si in 2012