Decizie istorică: O curte din Haga obligă guvernul olandez să reducă emisiile de carbon

O curte din Haga a aprobat o ordine juridică fără precedent, care cere guvernului olandez să reducă emisiile de carbon cu cel puțin 25% până în 2020, față de nivelurile din 1990. Guvernul olandez propusese o țintă de 17%.

Decizia a fost luată la o zi după publicarea raportului IPCC privind schimbările climatice, care subliniază nevoia unor schimbări fără precedent în toate aspectele societății, precum și importanța reducerii rapide și substanțiale a emisiilor de CO2.

„Schimbările climatice sunt un pericol grav. Orice amânare a reducerilor de emisii exacerbează riscurile schimbărilor climatice. Guvernul olandez nu se poate ascunde în spatele emisiilor altor țări. Are o datorie independentă de a reduce emisiile propriului său teritoriu.”, a declarat judecătorul Tan de Sonnaville.

Marjan Minnesma, directoarea organizației Urgenda, care a adus cazul în instanță, a cerut liderilor politici să înceapă să lupte împotriva schimbărilor climatice, mai degrabă decât împotriva acțiunilor judiciare.

„Raportul special IPCC subliniază nevoia de a reduce emisiile mult mai rapid. Guvernul olandez știe că noi, ca țară joasă, suntem în prima linie când vine vorba de schimbările climatice. Propriile noastre agenții guvernamentale au ajuns recent la concluzia că în cel mai rău caz, nivelul mării ar putea crește cu 2.5-3 metri până la sfârșitul acestui secol. Decizia curții de apel dă un avertisment guvernelor. Trebuie să acționeze acum, sau vor fi trase la răspundere.”, a declarat Minnesma.

Jesse Klaver, lider al Partidului Verzilor din Olanda, a declarat pentru The Guardian că decizia este o știre istorică.

„Guvernele nu mai pot face promisiuni pe care nu le pot ține. Țările au o obligație să-și protejeze cetățenii împotriva schimbărilor climatice. De aceea, acest proces este relevant pentru toate țările.”

Guvernul olandez are opțiunea de a face apel la curtea supremă a Olandei, sau să creeze o strategie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Olanda ar trebui să reducă în decursul unui an aproape dublul cantității de emisii reduse din 1990 și până în prezent.

Se așteaptă ca guvernul olandez să facă apel, însă șansele de câștig sunt mici, luând în considerare natura conservatoare a celor două curți de la Haga care susțin organizația Urgenda. 886 de cetățeni participă, de asemenea, ca părți litigante.

Green Report Shop Transport ECO

Dennis van Berkel, consilier juridic pentru Urgenda, a declarat pentru The Guardian că decizia are consecințe pentru toate guvernele lumii.

„Ar trebui să privească cu atenție și să realizeze că nu acționează în interesul propriilor țări. Prin amânarea măsurilor și fără să le ridice la cel mai înalt nivel – încalcă drepturile popoarelor lor.”

Administrația actuală și-a luat angajamentul de a reduce emisiile cu 49% până în 2030, dar în aproape trei decenii, țara a redus emisiile cu doar 13%. Din 2012, acest procent a rămas aproape neschimbat.

spot_img

Ultimele știri