In cursul zilei de ieri, la "Promex", a fost inaugurata oficial o investitie importanta pe parte de protectie a mediului, realizata in cofinantare cu Administratia Fondului pentru Mediu. Asa cum a explicat conducerea uzinei, este vorba despre o instalatie complexa de captare si filtrare a noxelor de la cuptoarele electrice de trei si cinci tone.
"Pentru realizarea instalatiilor de captare si filtrare noxe pentru aceste cuptoare, societatea a solicitat si a obtinut sprijin financiar nerambursabil in suma de peste 465.000 lei, reprezentind 30% din valoarea eligibila a proiectului, prin Contractul de cofinantare incheiat cu Administratia Fondului pentru Mediu cu o valoare totala de aproape 1,7 milioane de lei", a declarat directorul general al SC "Promex", Costel Spiridon.
In cadrul acestui proiect au fost realizate doua sisteme de filtrare: unul pentru cuptorul de cinci tone/sarja avind o capacitate de 50.000 mc/ora aer refulat si un sistem comun pentru cele doua cuptoare de trei tone/sarja, cu functionare independenta, avind o capacitate de 35.000 mc/ora aer refulat.
Captarea emisiilor se realizeaza pentru fiecare cuptor prin hote rabatabile si cu ajutorul ventilatoarelor centrifugale monoaspirante. Mai departe, aerul aspirat prin hote este vehiculat printr-un filtru cu saci, iar dupa filtrare, aerul curatat este refulat deasupra halei printr-o tubulatura de evacuare. Prin punerea in functiune a instalatiilor de desprafuire se asigura incadrarea emisiilor de pulberi provenite de la cuptoarele electrice de topire in limitele admise.
Directorul uzinei "Promex" a explicat ca, in ultimii trei ani, uzina a realizat investitii in mai multe sectoare de activitate vizind, in principal, modernizarea si retehnologizarea, precum si componenta de protectie a mediului, investitii ce au totalizat circa doua milioane euro anual.
"Si pentru anul in curs sint stabilite investitii cu surse sigure de finantare care vizeaza, printre altele, repunerea in parametri a masinilor-unelte existente in uzina sau modernizarea unui cuptor de tratament termic, dar si asigurarea de conditii de lucru mai bune salariatilor nostri", a spus Spiridon. In acest context, sursa citata a precizat ca un obiectiv investitional important ca impact social este acela al renovarii caminului uzinei, pentru a putea gazdui acolo salariatii care nu au domiciliul stabil in oras.
"Am amenajat 48 de camere in acest camin, unde salariatii din afara municipiului, contra unei chirii infime, pot locui in conditii decente si astfel sa ramina in continuare angajatii nostri. Incercam astfel sa-i fidelizam, in paralel cu alte citeva masuri menite sa obtina acelasi efect al stabilizarii fortei de munca: scolarizari pe banii uzinei, salarii motivante sau asigurarea transportului pentru navetisti", a incheiat Spiridon.
Pentru mai multe informatii vizitati Obiectiv Vocea Brailei