20 de obiceiuri ale omului frugal, care consumă puține resurse

Ca să devii un om frugal, adică o persoană care are nevoie de puține lucruri în viață și, deci, și resurse, este nevoie să fii foarte organizat. Însă această organizare te va ajuta să economisești bani și să-ți găsești bucuria în lucrurile simple.

20 de obiceiuri ale omului frugal, care consumă puține resurse

Cei de la TreeHugger au făcut o listă pentru cei care vor să devină frugali:

  1. Prepară-ți mâncarea pornind de la ingrediente de bază, congelează resturile și evită mâncatul în oraș.
  2. Fă-ți un plan al meselor, căci așa te vei putea concentra pe alimentele care vor expira în curând, pe care le ai deja în cămară, sau vei putea profita de produsele de sezon.
  3. Folosește fiecare strop, chiar și ultimul. Această regulă se aplică la pasta de dinți, sticla de ulei de măsline, resturile de unt de pe ambalaj, ultima felie de pâine.
  4. Cumpără haine de la magazinele second hand, de la yardsale sau târguri.
  5. Apreciază mai mult calitatea, în schimbul cantității. Moda și numele de branduri să conteze prea puțin. În schimb, alege ceva de calitate, care va rezista mult în timp, chiar dacă acel produs e mai scump.
  6. Repară înainte să înlocuiești. Nu arunca un produs imediat ce s-a stricat, ci caută ateliere sau meșteri care îl pot face funcțional din nou.
  7. Alege să nu irosești constant bani în ritualuri costisitoare, cum ar fi manichiura, coafura, mersul la spa sau la masaj, pentru care poți găsi variante mai ieftine, dacă le faci acasă.20 de obiceiuri ale omului frugal, care consumă puține resurse
  8. Petrece timp acasă, alături de prieteni, în loc să cheltuiți în oraș la restaurante sau în baruri. Gătiți împreună și faceți seri tematice.
  9. Profită de resursele gratuite din jurul tău, cum ar fi evenimente, concerte, filme în aer liber, plimbări în parc, dar și cărți și reviste de la bibliotecă.
  10. Alege să locuiești într-o casă mică, căci vei avea nevoie de mai puține lucruri, vei petrece mai puțin timp făcând curat, și, în final, vei economisi bani.
  11. Alege-ți prieteni care duc un stil de viață frugal, căci prietenii cheltuitori sunt cei care te vor deturna de la a face economii și a utiliza puține resurse.
  12. Învață mereu despre cum să gestionezi banii. Citește cărți, ascultă podcasturi, discută cu cei mai experimentați despre cum poți să-ți îmbunătățești relația cu banii.
  13. Gândește pe termen lung, nu-ți face planuri de la un salariu la altul. Alege să muncești mai mult și să faci eforturi în tinerețe, ca să-ți fie mai comod mai târziu.
  14. Fii foarte atent la cum îți împarți banii. Fă un buget pentru fiecare categorie de cheltuieli, alocă o anumită sumă pentru economii și investiții, alege să plătești cash (cu cardul tinzi să nu ai o imagine prea clară a cât cheltuiești) și fă un fond de urgență.
  15. Nu le cumpăra multe jucării copiilor, ci încurajează-i să se joace afară, căci așa vor fi și mai creativi. Nu investi în haine scumpe pentru copii, pentru că oricum cresc. După ce copiii tăi s-au făcut mari, dă hainele mai departe.
  16. Nu cheltui bani pe abonamente la sală sau pe echipamente care se vor umple de praf, ci alege să te menții în formă prin alergări, plimbări în parc sau pe munte, mergând cu bicicleta sau practicând yoga acasă.
  17. Rezistă tentației de a avea cele mai noi tehnologii, atât timp cât dispozitivele pe care le deții încă funcționează.
  18. Nu-ți cumpăra o mașină nouă, pentru că se devalorizează imediat ce ieși cu ea din showroom. Alege una la mâna a doua și raportează-te la ea ca la un mijloc de transport pe care să-l utilizezi doar la nevoie (de exemplu, pentru cumpărături mari), nu pentru deplasările din fiecare zi.
  19. Cumpără în cantități mari și fii atent la reduceri pentru a economisi bani. Depozitează lucrurile și folosește-le atunci când ai nevoie.
  20. Ca un efect al celor de mai sus, omul frugal este mai puțin stresat pentru că nu intră în capcana consumerismului. Economisește bani și se bucură de o viață simplă.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri