Oamenii din Rosia Montana continua rezistenta impotriva proiectului minier

“Rosia Montana nu e de vanzare. Noi nu vom pleca si nu ne vom vinde pamanturile, bisericile si mormintele strabunilor”, a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

Asociatia este formata din acei locuitori si proprietari de terenuri care se opun proiectului minier dezvoltat de firma Rosia Montana Gold Corporation.

In cadrul mitingului de la Bucuresti, Eugen David a dezmintit acele “povesti despre profituri aberante si locuri de munca inventate”, menite sa determine opinia publica sa accepte redeschiderea minei.

Protestul de sambata s-a desfasurat in Piata Constitutiei din Bucuresti, printr-un pichet postat in fata sediului Ministerului Mediului si Padurilor, si a continuat in Piata Universitatii. Au participat in total circa 500 de oameni. Unii dintre acestia au venit chiar din judetul Alba, din localitatile Rosia Montana si Bucium.

Drept raspuns la actiunea de protest, Ministerul Mediului anunta ca “la acest moment, proiectul Rosia Montana este in plin proces de evaluare a impactului asupra mediului”. Evaluarea este realizata de o Comisie de Analiza Tehnica (CAT), condusa de secretarul de stat pentru Mediu, Marin Anton. Evaluarea de impact nu are un termen limita de finalizare.

Din CAT fac parte reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerului Sanatatii, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Administratiei si Internelor – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Academiei Romane, Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Institutului Geologic al Romaniei, Garzii Nationale de Mediu si Administratiei Nationale Apele Romane.

Ministerul Mediului subliniaza ca doar componenta de impact asupra mediului este in atentia acestei Comisii de Analiza, “partea economica a proiectului Rosia Montana fiind de competenta Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri”.

“Subliniem ca Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul”, sustine Ministerul Mediului.

Mihai Diac

Citeste si:

Cateva sute de oameni sunt asteptati la mitingul pentru Rosia Montana

Laszlo Borbely: Unda verde pentru proiectul Rosia Montana

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri