Studiu: oamenii, responsabili pentru 84% dintre incendiile forestiere din SUA

Începând cu 1992 și până în 2012, 84% dintre toate incendiile forestiere din SUA au fost provocate de oameni, potrivit unui studiu, care poate fi citit în publicația PNAS. În ultimii ani, costurile cu stingerea incendiilor pe care Statele Unite ale Americii a trebuit să le suporte au depășit două miliarde de dolari anual. 

incendiu
foto: wri.org

Potrivit studiului, în timpul sezonului de vară, incendiile forestiere provocate de oameni s-au triplat și s-au întins pe o suprafață de șapte ori mai mare decât incendiile provocate de fulgere. De asemenea, cele 84% dintre incendiile cauzate de oameni au distrus 44% din toată suprafața arsă, adică peste 5,1 milioane de km2. Prin comparație, incendiile provocate de fulgere au cauzat pagube pe 0,7 milioane km2.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii de la Carnegie Institution for Science din Stanford au analizat 1,5 milioane de rapoarte guvernamentale despre stingerea incendiilor forestiere. Dintre cele 1,5 de milioane de incendii înregistrate, fulgerele au cauzat peste 245.000 dintre acestea, în timp ce oamenii au cauzat mai mult de 1,2 milioane de incendii.

„Nu există fum fără foc. Potrivit rezultatelor studiului nostru, este clar că trebuie să ne gândim de două ori înainte să identificăm sursa incendiilor forestiere. În loc să ne concentrăm doar pe factori precum combustibilul sau pe vremea foarte caldă, care favorizează răspândirea focului, ar trebui să le mulțumim oamenilor pentru că sezonul incendiilor durează aproape un an”, a declarat pentru phys.org, Jennifer Balch, profesor în cadrul Departamentului de Geografie de la Stanford, cea care a coordonat studiul.

Incendiile provocate de oameni, susțin cercetătorii, măresc sezonul în care cele mai multe astfel de evenimente se petrec. În timp ce incendiile provocate de fulgere au loc cel mai adesea în timpul lunilor de vară, cele provocate de oameni sunt mai dese în lunile de primăvară în estul Americii și în lunile de toamnă în vestul țării.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri