O spartura in „Bariera Arctica” lasa sa scape geruri naprasnice spre Europa

Iernile deosebit de geroase care au provocat atatea nenorociri aproape in toata lumea au la origine, sustin specialistii, un val de aer inghetat care trece de „Bariera Arctica” ce protejeaza America de Nord, scrie „Daily Mail”.

Schimbarile care au loc in circulatia atmosferica sunt cauzate de un flux de aer rapid, intins pe mii de kilometri, cu latimea de cateva sute de kilometri si gros numai de cativa kilometri, care circula in atmosfera la altitudini cuprinse intre 6 si 15 kilometri.

Acest curent, care circula in mod normal in jurul Polului Nord, a inceput insa sa se deplaseze spre sud. Iar Marea Britanie, cat si alte tari unde temperatura, iarna, in mod normal nu scade sub zero grade sunt devastate acum de valuri de frig.

In acelasi timp, aerul cald se deplaseaza spre nordul indepartat, in zona arctica. Oamenii de stiinta aseamana acest acest fenomen cu efectul pe care il are intr-o incapere incalzita un frigider a carui usa este deschisa.

Aceasta teorie poate explica de ce Europa si SUA au fost lovite de ierni atata de aspre in ultimii ani, despre care meteorolgii spun ca vor continua si in luna care urmeaza.

Temperaturi de minus 21 de grade Celsius in Europa

In Marea Britanie s-au inregistrat doua valuri de ger anul trecut, in luna decembrie inregistrandu-se temperaturi de minus 21 de grade. In aceste conditii, aeroportul Heathrow a fost inchis doua zile din cauza ninsorii si a gerului, planurile de Craciun a peste milioane de oameni fiind date peste cap. Iar in America s-au inregistrat cele mai scazute temperaturi din ultimii 30 de ani, mercurul termometrelor scazand la minus 45 de grade Celsius.

Din Chicago si pana in Central Park, New York, a izbucnit o epidemie de gripa inainte de sarbatori, iar doctorii au pus aceasta raspandire rapida a virusului pe seama conditiilor extreme.

Romania, cuprinsa de ger si zapada

Si in tara noastra de cativa ani, iernile sunt deosebit de geroase, ninge uneori si la sfarsitul lui martie, iar traficul rutier si cel feroviar sunt date peste cap odata ce inghetul si zapada isi intra-n drepturi. Anul trecut temperaturile au coborat si sub minus 20 de grade Celsius, in Romania, iar in Capitala traficul a fost blocat de ninsoare.  Meteorologii dau vina pe oscilatia curentilor nord-atlantici, care au tinut pana acum Marea Britanie si alte tari departe de vremea rece.

Curentul-jet invaluie in mod normal aerul inghetat din jurul polului Nord intr-un vartej, comportandu-se ca o bariera protectoare. Michelle L’Heureux, cercetator la National Oceanic and Atmospheric Administration, SUA, spune ca, din cauza schimbarilor de presiune atmosferica, oscilatia nord-atlantica a fost slabita si astfel aerul rece a reusit sa se deplaseze spre sud.

Europenii si americanii sufera de frig, iar la Polul Nord temperaturile cresc

Meteorologii sustin ca acest lucru s-a intamplat in trecut, dar este neobisnuit pentru curentul-jet sa se rarefieze atat de mult cum s-a intamplat in ultima vreme. Iarna trecuta, masuratorile au inregistrat cel mai scazut nivel din 1865.

O alta consecinta a acestei schimbari este aceea ca tinutul arctic este amenintat de un val de caldura care inainteaza dinspre sud.
Temperaturile din jurul Polului Nord sun mai calde decat ar trebui sa fie in aceasta perioada, iar in decembrie in Canada au ajuns la minus 6 grade Celsius, valori neatinse vreodata pana acum.

Vremea ramane deosebit de geroasa pana la primavara

Parerile oamenilor de stiinta sunt insa impartite. Unii sustin ca incalzirea globala contribuie la topirea calotei glaciare, iar altii cred ca este normal ca la anumite perioade de timp sa aiba loc schimbari climatice.

Todd Crawford, meteorolog, spune ca schimbarile care au loc in curentul-jet presupun ca vremea se va inrautati in urmatoarea perioada.

„Credem ca acest tipar atmosferic mai relaxat va persista pana in februarie si va limita orice temperatura scazuta, normala in regiunile nordice. Iar in la sfarsitul lui februarie sau inceputul lui martie, ne asteptam la o inrautatire a oscilatiei nord-atlantice . In acelasi timp ne asteptam si la o scadere severa a temperaturilor in aproape toata Europa, fenomen ce va dura pana in primavara”, a spus omul de stiinta.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri