Schimbare majoră în sistemul de protecție a mediului din România: Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate vor fi comasate într-o nouă entitate – Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate – ANMAP.
Noua agenție va avea rolul de a gestiona toate procedurile de reglementare în domeniul mediului, de la emiterea avizelor și autorizațiilor până la administrarea ariilor naturale protejate, potrivit hotărârii care a fost joi pe masa Guvernului.
„Două instituţii devin una, începând de azi, pentru a respecta mandatul primit de la români: scăderea birocraţiei”,
a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Potrivit acestuia, noua structură va fi „mai suplă și mai eficientă” și va funcționa ca un punct unic de contact pentru cetățeni și companii.
Prin această reorganizare, Ministerul Mediului anunță reducerea a 371 de posturi. În același timp, structura ANMAP va prelua personalul, atribuțiile și activitățile celor două agenții comasate, fără a exista suprapuneri de funcții sau responsabilități.
„Reformăm instituțiile din subordinea Ministerului Mediului, pentru că ne dorim să eficientizăm activitatea, să reducem cheltuielile și să venim în sprijinul românilor cu instituții care să fie mai flexibile, mai transparente și mai capabile să răspundă cerințelor și așteptărilor”, a subliniat ministrul.
ANMAP va avea 42 de direcții teritoriale
Noua agenție va funcționa prin 41 de direcții județene pentru mediu, plus o direcție dedicată municipiului București. Scopul este acela de a oferi o aplicare unitară a legislației de mediu, la nivel național.
„Ne propunem ca noua instituţie să asigure, la nivel naţional, aplicarea unitară a legislaţiei privind emiterea actelor de reglementare de mediu şi arii naturale protejate, iar românii să fie mulţumiţi de fiecare interacţiune pe care o vor avea cu colegii mei din ANMAP”,
a mai spus Mircea Fechet.
CITEȘTE ȘI: