O școală din Sectorul 2 a câștigat concursul „Ambasadorii Mediului”

Şcoala Profesională Specială nr. 3, din Sectorul 2, a câştigat concursul „Ambasadorii Mediului”, după ce elevii acesteia au reuşit să adune în total peste 5,5 tone de deşeuri din plastic, hârtie şi carton, informează Primăria Capitalei. Media colectată per elev a ajuns la 25,6 kg de deșeuri reciclabile.

Premiul constă în trei senzori de măsurat calitatea aerului, care vor fi puşi la dispoziţia şcolii şi instalaţi până la jumătatea acestei luni.

În cadrul proiectului „Ambasadorii Mediului”, 120.000 de elevi din 157 de unităţi de învăţământ primar, gimnazial şi liceal din Bucureşti au colectat separat, timp de trei luni, aproape 100 de tone de deşeuri reciclabile, la punctele instalate în şcolile lor. Competiţia a fost organizată de Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), un program al Fundaţiei The Institute, la care Primăria Municipiului Bucureşti este partener.

Sunt multe proiecte pe colectarea selectivă a deşeurilor, dar acesta are un plus mare pentru că se adresează elevilor. Când avem un proiect educaţional, beneficiile sunt mult mai mari. Copiii noştri sunt practic cei care, la rândul lor, în timp, vor educa alţi copii, în sensul colectării selective a deşeurilor„, a precizat Liliana Fedorca, director executiv al Direcţiei de Cultură, Învăţământ şi Turism din cadrul PMB.

Andrei Borţun, director general al Fundaţiei The Institute, a precizat că dincolo de reuşita colectării deşeurilor, proiectul a evidenţiat şi schimbarea de comportament.

Cifrele sunt senzaţionale. Însă dincolo de ele, noi am căutat în acest proiect să vedem cum se pot schimba nişte comportamente. Mi se pare foarte important că elevii şi-au manifestat dorinţa de continuare a proiectului, adică să nu se rămână doar la aceste trei luni de competiţie„, a precizat el.

În spatele acestor copii stă o echipă. Noi funcţionăm ca un puzzle, ca un tablou perfect, pentru că toată lumea este implicată. Este pentru prima oară când şcoala noastră câştigă o competiţie de acest fel şi suntem foarte mândri de elevii noştri, cu atât mai mult cu cât ei sunt copii cu nevoi speciale, cu dizabilităţi de intelect, de la forme severe până la cele asociate„, a precizat Cristina Todică, profesor coordonator de proiecte şi programe al Şcolii Profesionale Speciale nr. 3.

Locul II în concurs a fost ocupat de Şcoala Gimnazială Sf. Silvestru, cu 14,76 kg/elev colectate, iar locul III de Liceul Bilingv Miguel de Cervantes, cu 12,32 kg/elev.

Proiectul „Ambasadorii Mediului” este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului Bucureşti. Conţinutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziţia Primăriei Municipiului Bucureşti sau a Consiliului General al Municipiului București şi nu implică nicio responsabilitate din partea Autorităţii Finanţatoare.

Patru noi orașe s-au alăturat între timp inițiativei ASAP, ceea ce înseamnă că în prezent, 28 de orașe și reședințe de județ din țară și patru sectoare ale capitalei susțin și se implică în misiunea ASAP, programul de responsabilitate socială ajungând la aproape 600.000 de elevi în peste 1.600 de instituții de învățământ.

Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Iași, Măgurele, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Roman, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara, Tulcea, Zalău – și sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București au aderat la misiunea ASAP și, prin intermediul autorităților locale și al inspectoratelor școlare, susțin activ unitățile de învățământ de pe raza teritoriului pe care îl au în administrare să implementeze o infrastructură funcțională de colectare separată și de reciclare a plasticului.

Cei care doresc să susțină demersurile ASAP, de colectare separată în școli, pot semna petiția, https://asap-romania.ro/petitie, în timp ce toate instituțiile de învățământ sunt invitate să se alăture programului național ASAP.

Citește și: Începe confruntarea între elevii din București pentru a deveni Ambasadorii Mediului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri