Punerea in practica a tuturor optiunilor tehnologice verzi pe care le avem astazi ar costa 0.5% din PIB-ul mondial si ar reduce emisiile globale cu aproximativ 40% pana in 2030, in raport cu nivelul anului 1990, potrivit studiului Drumul spre o economie cu emisii reduse, realizat de McKinsey and Co si lansat saptamana trecuta la Bruxelles, informeaza un comunicat de presa al WWF.
Astfel, pana in 2030, energia eoliana, solara si alte energii regenerabile ar putea sa furnizeze o treime din energia totala necesara planetei. Eficienta energetica la care s-ar ajunge ar reduce emisiile cu mai mult de o patrime, iar despaduririle din tarile in curs de dezvoltare, una din principalele cauze ale schimbarilor climatice, ar putea fi reduse considerabil. Toate acestea cu un cost ce reprezinta mai putin de o jumatate de procent din PIB- ul mondial.
“Cifrele arata nu numai ca putem sa trecem la o economie cu emisii reduse, dar ca putem gestiona costurile pe care aceasta tranzitie le impune”, a declarat James Leape, directorul WWF International, organizatie care sustine principalele directii ale studiului. Potrivit WWF, reducerea emisiilor cu 40% pana in 2030 ar fi suficienta pentru a mentine cresterea temperaturii medii globale sub pragul de 2 grade Celsius, limita maxima admisa pentru a evita o degradare ireversibila a mediului inconjurator.
Studiul demonstreaza ca economia verde este o solutie la indemana si care poate fi aplicata in imediat. McKinsey prezinta mai mult de 200 de oportunitati economice verzi, repartizate in zece sectoare si douazeci si una de regiuni geografice.
“Cand liderii mondiali se vor intalni in decembrie la Copenhaga, in vederea realizarii unui acord global privind schimbarile climatice, nu vor avea nicio scuza pentru neluarea de masuri,” a mai adaugat James Leape.
Raportul McKinsey prezinta concluziile sub forma unei “curbe a costurilor de reducere a emisiilor”, care ilustreaza grafic sectoarele unde pot fi obtinute cele mai mari reduceri cu costuri optime. 14 miliarde de tone de CO2 pot fi eliminate prin inlocuirea energiei pe baza de combustibili fosili cu energii regenerabile curate alte 14 miliarde prin folosirea durabila a pamantului in sectoarele agricol si forestier si inca 11 miliarde de tone de CO2 pot fi economisite prin eficienta energetica.