Ursii preistorici care traiau in pesteri si-au gasit sfarsitul din cauza glaciatiunii de acum 28.000 de ani si nu din cauza vanatorii excesive, potrivit unui studiu austro-britanic, informeaza Reuters. Studiul a analizat cu ajutorul carbonului osemintele unor ursi din acele vremuri, descoperite in unele situri din Alpi.
Oamenii de stiinta austrieci si britanici au ajuns la concluzia ca moartea ursilor a survenit in urma disparitiei fructelor, nucilor si plantelor cu care se hraneau acestia, cauzata de glaciatiune. Ursii ar fi disparut in urma cu 27.800 de ani, adica mai devreme cu 13.000 de ani decat se credea pana in acest moment.
Pana acum se mai credea ca extinctia ursilor era cauzata de vanatoarea excesiva, concluzia studiului disculpa insa implicarea oamenilor. Ursii au disparut, se pare, odata cu mamutii, rinocerii gigant si alte specii de animale.
“Intrebarea fundamentala la care va trebui sa gasim acum raspuns este de ce au supravietuit ursii bruni in timp ce ursii de pestera au disparut”, a precizat unul dintre autori, Anthony Stuart, cercetator la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.
Ursii in cauza erau in mare parte vegetarieni, cantareau o tona si erau mai mari decat ursii polari actuali. Ei traiau pe un teritoriu care se intinde astazi din Spania pana la Urali.
Foto: Reuters.