Emisiile de dioxid de carbon au crescut anul trecut la un nivel record, din cauza combustibililor fosili si a productiei de ciment, au anuntat cercetatorii din cadrul Global Carbon Project, care au raportat o crestere de 5,9%. Raportul a fost publicat duminica in revista Nature Climate Change.
„Trebuie luate urgent masuri pentru combaterea acestui trend ascendent”, a declarat Corinne Le Quere, directorul centrului Tyndall pentru Schimbari Climatice si co-autorul raportului. Ea a precizat ca aceste emisii aproape au depasit prognozele pentru aceasta perioada, indicand faptul ca temperaturile pot creste cu peste 2 grade Celsius, pana la finalul acestui secol.
Raportul precizeaza si ca s-a inregistrat oi usoara scadere a emisiilor de carbon, multumita recesiunii economice din 2008-2009. Din nefericire, anul trecut au crescut din nou, relateaza International Business Times.
„Multi au privit criza financiara globala ca pe o oportunitate de a muta economia globala din faza de emsii in continua crestere, insa intoarcerea sugereaza ca oportunitatea nu a fost exploatata”, a declarat Glen Peters, din cadrul Centrului Norvegian pentru Cercetarea Mediului si a Climei.
Ratele emisiilor au fost mai mari in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv China – 10,4%, Brazilia – 11,6% si India – 9,4%. Iar cele din tarile in curs de dezvoltare precum SUA, Rusia si Uniunea Europeana au crescut in ordine cu 4,1%, 5,8% si 2,2%.
Statele Unite sunt al doilea mare poluator al lumii, pompand anul trecut in atmosfera peste 1,5 miliarde de tone de CO2. Cel mai mare este insa China, care emite peste 2 miliarde de tone anual.
Foto: REUTERS / Nir Elias