Nori negri de poluare peste orasele asiatice

Nori negri de poluare au pus stapanire pe orasele asiatice, topind ghetarii din Himalaya si intensificand musonii, arata ultimele cercetari ale expertilor din cadrul Programului de Mediu Natiunilor Unite (UNEP). O echipa de specialisti a evidentiat aceste efecte dupa ce a studiat un strat de fum gros de 3 kilometri care se intinde de la peninsula Arabica, strabatand China si ajungand pana in vestul oceanului Pacific, informeaza Earth Times.

Norii negrii din atmosfera, rezultati in urma arderii combustibilului fosil si a biomasei, agraveaza impactul schimbarilor climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de sera, potrivit cercetarilor UNEP.

Cel putin 13 mari orase din Asia si alte regiuni, precum Beijing si New Delhi, au parte de mai putina lumina de la soare din cauza poluarii, in timp ce efectele asupra calitatii aerului si agriculturii din Asia pun in mare pericol sanatatea si productia agricola a 3 miliarde de oameni.

Alte orase acoperite de smog sunt Cairo, Dhaka, Karachi, Kolkata, Lagos, Mumbai, Seoul, Shanghai, Shenzhen si Teheran. Lumina naturala este mai slaba cu 10-25% in orase precum Karachi, Beijing, Shanghai si New Delhi.

Intregul continent indian a devenit mai intunecat cu 2% in fiecare deceniu intre anii 1960-2000, in timp ce China si-a pierdut lumina naturala cu 3 si chiar 4% pe deceniu intre anii 1950 si 1990.

Oamenii de stiinta din Statele Unite (SUA), Europa, China, India si alte natiuni asiatice au studiat formarea norilor de poluare inca din 2002 cand primelele lor descoperiri au fost primite cu scepticism, a spus expertul Veerabhadran Ramanathan de la Institutul de Oceanografie din SUA.

Cele mai afectate zone de giganticul nor negru sunt estul Chinei, Pakistan, Bangladesh, Myanmar, Cambodia, Indonezia, Tailanda si Vietnam.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri