Nita: „Nu putem distruge industria de dragul regenerabilelor”

Planurile de business spulberate

Schema de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabile va fi modificata, dar nu va disparea, a declarat, joi, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.

Nu putem distruge industria romaneasca numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie sa gasim un echilibru. Aici si cei care au investiti in regenerabile trebuie sa ne inteleaga. Suntem prinsi ca intr-o menghina. Pe deoparte este consumatorul casnic care, sigur, suporta factura electrica, pe de alta parte este consumatorul industrial care, la randul lui, nu mai poate sa suporte nici el costul certificatelor verzi in costul final al produsului. Deci, in felul acesta, Guvernul este prins in doua parti si, sigur, mai are si pe cineva in spate, anume investitorul care spune: <<Dumneavoastra v-ati angajat in lege, chestiunea cu predictibilitatea>>. Corect, asa este si recunoastem lucrul acesta. Dar trebuie sa si recunoastem cand gresim. Nu putem merge in greseala pana la capat. Trebuie sa luam masuri ca in tot acest palier sa existe un echilibru”, a spus Nita.

Acesta a subliniat faptul ca nu se urmareste eliminarea schemei de sprijin, ci ajustarea la un anumit nivel de echilibru cu industria si consumul casnic.

Ne va fi greu sa modificam retroactiv, probabil ca vom modifica ceea ce este de aici in colo, dar studiem si prima posibilitate. De asemena, nu vom umbla la valoarea minima a certificatului. Sub 27 de euro nu va ajunge”, a adaugat Nita.

Ministrul a explicat ca toata lumea trebuie sa castige, si ‘industriasul’, si consumatorul casnic, si cel care a investit.

Nu am vazut investitori din energia regenerabila care sa vina sa ne propuna sa facem o fabrica de eoliene. Efectul de multiplicare in economie este aproape zero. La crearea de locuri de munca, in afara de firmele de paza, nimic. Daca societatile care investesc in regenerabile doresc sa investeasca si in alte domenii, atunci si statul poate sa isi degreveze o anumita povara pe care o are cu cresterea pretului la consumatorul casnic, prin oferirea de locuri de munca. Toata lumea din regenerabile ia profitul la societatea mama, iar statul ia niste impozite”, a punctat ministrul delegat pentru Energie.

Scade atat numarul, cat si valoarea certificatelor verzi

Potrivit Ziarul Financiar, ultima forma a proiectului de lege prin care sa fie reduse schemele de sprijin pentru energia verde prevede o reducere de la doua certificate verzi la eoliene la 1 sau 1,5, de la 3 certificate la 1,4 pentru microhidrocentrale, de la 6 la 3,5 pentru centrale fotovoltaice si de la 2 certificate la 1,6 pentru biomasa.

De asemenea, proiectul prevede ca nivelul maxim acceptat pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi sa fie 30 euro/MW, fata de 55 euro/ MW in prezent si pastrarea minimului garantat la 27 euro/MW.

In plus, se va introduce o limitare la nivel national a nivelului maxim de megawati produsi din energie verde la 3.500 MW.

O alta deosebire fata de situatia din prezent este ca se va cere o garantie financiara pentru proiecte. Noua schema ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri