Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, edilul general Nicușor Dan a explicat că autorizaţiile de construire emise înaintea suspendării vor rămâne în vigoare şi că CGMB va putea adopta PUZ-uri punctuale pentru „dezvoltări rezonabile”, însă nu „vom încălca legea și nu vom da autorizații de construcție pe spații verzi”.
Reamintim că pe ordinea de zi a CGMB din 26 februarie se află proiecte de suspendare a planurilor urbanistice.
Primarul a explicat și ce se va întâmpla după suspendarea PUZ-urilor.
„Tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor. De asemenea, pentru certificate de urbanism care sunt deja emise, în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile de genul: o funcţiune care era prevăzută în PUG ca industrială şi care nu se mai potriveşte în anul 2021 ca industrială, în mijlocul unui cartier de locuinţe, pentru ca ea să devină funcţiune de locuire, evident, de la lună la alta putem să dăm un PUZ punctual pentru a rezolva această chestiune. Însă dacă cineva avea în PUG un teren cu funcţiunea de spaţiu verde şi printr-un PUZ de sector acel teren a devenit construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea şi nu vom da PUZ pentru autorizaţie de construire pentru respectivul spaţiu verde”, a precizat Nicuşor Dan.
Nicușor Dan a mai menționat că PUZ-urile sectoarelor 3 și 6 sunt anulate, însă deciziile nu sunt definitive.
„În momentul în care a fost aprobat PUZ sector 3, am formulat la DNA o plângere pentru, pe de-o parte schimabrea destinației de spațiu verde a mai multor terenuri, și pe de altă parte, pentru modificarea densității cu mai mult de 20% pentru aceste zone din sectorul 3”, completează primarul.
Acesta a dat exemplul unei zone din sector unde PUZ-ul permitea construcția de blocuri între alte blcouri construite încă din anii ’60. Este vorba de zona blocurilor înalte de pe strada Odobești, de lângă parcul Titan.
Primarul a mai dat un exemplu în care primăria sectorului 5 pune blocuri pe calea ferată care ar putea face legătura zonei Giurgiului-Ferentari cu mallul AFI, cu aeroportul, sau cu Gara de Nord.
„Am prezentat un proiect cere are și acordul Ministerului Transporturilor pentru metroul de suprafață. Există zone în București care nu sunt conectate, nu au încă metrou și nu sunt bine conectate cu alte zone de interes din București. Unul din punctele importante din această rețea este zona Giurgiului-Ferentari. Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot să fie conectați cu Pipera, cu Gara de Nord, cu AFI, cu aeroportul Otopeni. Prin PUZ sector 5, pe această linie de tren care există fizic, primaria vrea să pună alte blocuri”, a mai spus Nicușor Dan.
După anunțul ordinei de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București pentru data de 26 februarie, mai multe asociații de investitori imobiliari, dar și avocați au luat poziții față de intenția lui Nicușor Dan de a suspenda pe o perioadă de doi ani PUZ-urile sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Sectorul 1 nu intră în discuție pentru că nu are un PUZ.
Citeşte şi: