Fumul rezultat în urma incendiilor din Canada a acoperit, miercuri, New York-ul într-o ceață apocaliptică, în timp ce orașele de-a lungul Coastei de Est a Statelor Unite au emis avertismente privind calitatea aerului și mii de oameni au fost evacuați din casele lor în Canada, potrivit The Guardian.
Primarul New York-ului a îndemnat locuitorii să rămână în interior în timp ce perdeaua densă de fum crea o stranie luminozitate galbenă peste faimoasele zgârie-nori din Manhattan, a perturbat zborurile și a determinat amânarea evenimentelor sportive.
Peste 100 de milioane de oameni din nord-estul Statelor Unite, până la Chicago și spre sud până la Atlanta, se aflau sub avertismente privind poluarea, după ce fumul a fost purtat pe distanțe de sute de mile din Canada, a declarat Agenția de Protecție a Mediului din SUA (EPA).
În Canada , incendiile devastatoare au determinat evacuarea a peste 20.000 de persoane și au mistuit aproximativ 3,8 milioane de hectare de teren. Premierul Justin Trudeau a declarat că aceasta este cea mai gravă perioadă de incendii de pădure pe care a avut-o vreodată Canada.
„Mirosul seamănă cu cel al unui grătar”, a spus Nicha Suaittiyanon, o turistă în vârstă de 30 de ani din Thailanda, care a vizitat New York-ul și care s-a plâns de ochi apoși și iritați.
Hugh Hill, avocat în vârstă de 43 de ani, a declarat că gâtul i-a ars din cauza ceții nocive, pe care a asemănat-o cu mirosul unei focare cu lemne.
Ca mulți new-yorkezi, a ales să-și acopere fața atunci când ieșea să-și plimbe câinele în Central Park, în mod normal, „plămânul verde” al Manhattan-ului.
„Nu știu dacă este vorba de un aspect psihologic sau fizic, dar știu că există unele beneficii în purtarea unei măști. Desigur, nu va preveni totul, dar câinele trebuie plimbat”, a declarat el pentru AFP.
IQAir.com, care monitorizează calitatea aerului în întreaga lume, a declarat că New York-ul, de obicei cunoscut pentru cerul său albastru strălucitor, se confruntă cu cel mai rău indice al calității aerului (AQI) din orice oraș major din lume.
New Delhi, faimos pentru poluarea sa, se afla pe locul doi. În mod normal, New York-ul nu se află printre primele 3.000 de orașe cele mai poluate, conform site-ului.
„Periculos”
AirNow, un alt monitor, a declarat că AQI al New York-ului a atins un nivel periculos de 413 la ora 17:00 (2100 GMT), cu puțin sub nivelul maxim de 500 al scării.
Oamenii de știință de la NASA au declarat pentru AFP că New York-ul a depășit recordul precedent de AQI stabilit acum 21 de ani.
Aswin Vasan, comisarul de sănătate al orașului New York, a afirmat că metropola se confruntă cu cea mai proastă calitate a aerului de la începutul anilor 1960, în timp ce guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a numit situația o „criză de urgență” care ar putea dura mai multe zile.
Toate activitățile în aer liber ale școlilor publice din New York au fost suspendate, iar primarul Eric Adams a îndemnat locuitorii orașului să limiteze timpul petrecut în aer liber „doar la necesități absolute”.
„Acesta nu este momentul să te antrenezi pentru un maraton”, a declarat el reporterilor.
Cețea a învăluit Statuia Libertății și panorama Manhattan-ului, iar Administrația Federală de Aviație a declarat că traficul către și dinspre aeroporturile orașului a fost încetinit din cauza vizibilității reduse.
Major League Baseball a amânat meciul de miercuri dintre New York Yankees și Chicago White Sox, precum și meciul de acasă al echipei Philadelphia Phillies împotriva Detroit Tigers din cauza calității proaste a aerului. Liga de baschet feminină WNBA și Liga Națională de Fotbal Feminină au anunțat și ele amânări.
La Washington, autoritățile au avertizat de asemenea în privința unei calități scăzute a aerului care este „nepotrivită pentru persoanele cu afecțiuni cardiace sau pulmonare, adulții mai în vârstă, copiii și adolescenții” și au anulat toate activitățile în aer liber din școlile publice, inclusiv lecțiile de sport.
„Criză climatică”
Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că situația este „un exemplu alarmant al modului în care criza climatică tulbură viețile noastre”.
Oamenii de știință spun că temperaturile în creștere cresc riscul apariției vremii călduroase și uscate, care adesea provoacă incendii de pădure.
În Canada, peste 11.000 de localnici au fost deja evacuați din provincia Quebec, care este acum epicentrul dezastrului, iar alți 4.000 se așteaptă să plece până la sfârșitul zilei de miercuri, a declarat liderul local François Legault.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat pe Twitter că peste 600 de pompieri și alți angajați americani, împreună cu echipamente, au fost trimiși în Canada pentru a ajuta la lupta împotriva incendiilor.
Înapoi în New York City, Jack Wright, un avocat în vârstă de 76 de ani, pensionar, a declarat că poluarea a „generat într-o oarecare măsură o tuse pe tot parcursul zilei”.
„Am renunțat să fumez acum 50 de ani, dar este genul de tuse pe care aș avea-o atunci când fumam”, a spus el pentru AFP, în timp ce se plimba de-a lungul fluviului East River.
Cu toate acestea, nu toată lumea era deranjată de mirosul acru care plutea peste orașul cu 8,7 milioane de locuitori.
„Nu mă deranjează. Știi, New York-ul adesea miroase ciudat”, a declarat Pamela Roderick, o pensionară în vârstă de 78 de ani.
***
Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.
Citește și:
Ce ne spune raportul FCB despre calitatea aerului din București