Nerespectarea traseelor turistice oficiale afecteaza ariile naturale protejate

Nerespectarea traseelor turistice oficiale de catre vizitatorii ariilor naturale protejate afecteaza vegetatia si linistea faunei si pune piedici incercarilor de a salva specii importante de animale si pasari, dar si de habitate, a declarat Mihai Zota, de la Serviciul de Arii Protejate din cadrul RNP Romsilva.

"Exista o rezistenta a vizitatorilor in a utiliza aceste trasee turistice oficiale, deoarece, pentru un om normal, ideea de natura inseamna ideea de libertate mai mare si, plecand din oras, dintre betoane, in momentul in care ajunge intr-o arie protejata doreste, daca se poate, sa o ia pe oriunde", a spus Mihai Zota.

Potrivit acestuia, o problema foarte mare se inregistreaza, sub acest aspect, in Parcul natural Bucegi, respectiv in Muntii Bucegi. Aceasta zona are cei mai multi vizitatori anual dintre toate parcurile naturale si nationale din Romania – peste un milion -, iar multi dintre ei refuza sa foloseasca traseele turistice oficiale.

"Dar exista si este o problematica interesanta – si anume faptul ca un vizitator considera ca fiind un abuz incercarea de a-i restrictiona accesul liber intr-o anumita zona, insa cred ca in mare parte din ariile protejate la nivel european si international exista aceasta restrictie: de a circula doar pe niste trasee bine stabilite", a subliniat Zota.

Pentru a arata efectele negative la care conduce nerespectarea traseelor oficiale de vizitare, Mihai Zota a dat ca exemplu un parc national din Cehia, cu sase milioane de vizitatori anual, unde circulatia turistilor efectuata chiar pe traseele oficiale a dus la inversiunea altitudinala a speciilor de plante intalnite in zona muntoasa. Astfel, plante care cresteau in mod normal in zona de jos a traseului au ajuns sa fie intalnite in partea de sus a traseului si invers, din cauza ca semintele au fost purtate pe picioarele vizitatorilor. De asemenea, exista cazuri extreme in Anglia unde, in anumite zone naturale protejate, traseele turistice au devenit un fel de santuri din cauza eroziunii generate de milioanele de vizitatori.

Printre caile de rezolvare a acestei probleme cu care se confrunta ariile naturale protejate, reprezentantul RNP Romsilva a mentionat imbunatatirea infrastructurii si a facilitatilor turistice aflate pe un traseu turistic oficial, cum ar fi locuri de popas, o mai buna informare, panouri, un traseu mai bine semnalizat si chiar mai bine realizat, pe care se poate circula mai usor, toate acestea pentru "a incerca sa salvam restul zonelor din afara traseelor turistice unde se afla specii importante, habitate etc."

Totodata, parasirea traseelor turistice oficiale poate conduce la pericolul creat de ajungerea in zone accidentate, anual avand loc destul de multe accidente in zona montana.

"In Bucegi exista si problema ursilor, care s-au apropiat de asezarile umane, de traseele turistice, de vizitatori si, in momentul in care circuli intr-o zona de capul tau, singur, si nu pe un traseu pe care se mai afla si alte persoane, exista riscul ca oricand sa te intalnesti cu un urs care sa-ti ceara de mancare", a adaugat Mihai Zota.
In Romania, la ora actuala exista 13 parcuri nationale, 14 parcuri naturale, rezervatii stiintifice si naturale si monumente ale naturii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri