Peste 2000 de hectare de teren au fost afectate, in ultimele sapte luni, de cele peste 200 de incendii produse pe teritoriul Romaniei.
Potrivit statisticilor realizate la nivelul Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Mediului si Padurilor, incendiile au afectat mai ales vegetatia uscata, padurile, miristile, fiind amplificate si de temperaturile ridicate si de lipsa de precipitatii pe o perioada indelungata.
Judetele cu cele mai multe incendii au fost Tulcea, Constanta, Cluj, Caras-Severin, Dambovita, Mehedinti, Dolj, Galati, Gorj, Olt, Arges si Vaslui.
Cea mai mare suprafata parjolita, respectiv 250 de hectare de vegetatie uscata si stuf, s-a inregistrat in judetul Constanta in zona localitatii Vadu, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei ,,Delta Dunarii”.
In situatiile in care au fost identificati autorii producerii incendiilor, acestia au primit sanctiuni in valoare totala de 493.130 lei.
Totusi, in cele mai multe cazuri, autorii incendiilor din ultimele luni nu au putut fi identificati.
Ministerul Mediului avertizeaza ca, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 195/2005 privind protectia mediului, persoanele fizice si juridice nu au voie sa arda miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa „fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta. In caz contrar, arderea vegetatiei din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala de la 30.000 lei la 60.000 lei”.
Foto: www.riscincendiu.ro/
Citeste si:
Incendiu de vegetatie in Parcul Natural Bucegi
Suprafata incendiata din Delta, de trei ori mai mare decat Parcul Herastrau
Mediafax: Aproape 50 de incendii de vegetatie izbucnite in ultima luna in Vaslui