Oxizi de fier si plumb in flacara lumanarelelor si betisoarelor aromate

Odorizantele, lumanarile sau betisoarele parfumate pe care le folosim in mod frecvent ca sa improspatam aerul acasa sau la birou pot contine substante care irita caile respiratorii, ochii sau pielea.

Pe cand, parfumurile naturale, din flori aromatice sau frunze, cat si uleiurile volatile naturale, folosite cu moderatie, sunt ecologice si ieftine.

„Lumanarile si betisoarele parfumate pot contine substanțe care ne afecteaza sanatatea. Aceste rezulta din combustia oricarui produs organic, aldehide, hidrocarburi sau substante specific, in special plumb si zinc. Inca de la sfarsitul anilor ’90, cercetatorii au observat ca unele lumanari conțin plumb, deoarece, in festila, se adauga acest metal ca flacara lumanarii sa fie dreapta si sa arda frumos. Prin incalzire, metalul se transforma insa in particule foarte mici de oxizi de fier care sunt inhalate si se depoziteaza in plamani, de unde plumbul poate trece in fluxul sanguin”, a declarat pentru „Green Report”, Magda Ciobanu, pneumolog la Institutul Marius Nasta din Bucuresti.

Fitilul lumanarilor elibereaza substante toxice

Nivelul crescut de plumb in sange poate determina simptome cardiovasculare, digestive si de tip neurologic, atat acute, cat si cronice.

Din pacate, particulele se depun si pe mobile, pe podea, pe suprafațele textile astfel incat persista mai mult timp in locuinte si sunt antrenate de curentii de aer.

Intr-o incapere in care se ard lumanari parfumate concentratia de plumb depaseste nivelul maxim admis, chiar si de 33 de ori.

Prin ardere se formeaza si particule mici care sunt inhalate usor si depozitate in plamani, determinand astfel inflamarea mucoasei tractului respirator.

„Hidrocarburile aromatice policiclice generate prin arderea lumanarilor sunt bine cunoscute pentru potențialul lor de a genera cancer, iar substanțele responsabile pentru aroma, culoarea lumanarilor pot fi iritante pentru persoanele cu predispozitie la instalarea alergiilor”, mai spune Magda Ciobanu.

In urma cercetarilor Agentiei pentru Protectia Mediului din Statele Unite (EPA) si a Asociatiei Americane de Cercetare in domeniul respirator, s-a dovedit ca lumanarile emit o varietate infricosatoare de compusi organici volatili (VOC), inclusiv acetona, benzen, tetraclorid de carbon, monoxid de carbon si xilina.

Pe langa acestea, ca orice materie care arde, lumanarile produc particule de funingine microscopice care pot contine metale grele toxice, eliberate din fitilul lumanarii.

  Candela parfumata fumega mai mult

Cercetarile EPA au aratat ca in vreme ce ard mai multe lumanari, sau lumanari cu multiple fitiluri, se poate ajunge la niveluri inalte de poluare interioara. Lumanarile parfumate emana mai multa asemenea funingine microscopica decat lumanarile simple.

„Lumanarile contin un amestec complex de ingrediente invizibile si neetichetate care se adauga poluarii atmosferice pe care o creeaza. Emisiile cuprind plumb, cadmiu, parfumuri sau hidrocarburi. Chiar si la niveluri joase plumbul poate afecta sistemul nervos central, inima, hematiile si rinichii. Expunerea cronica a adultilor este asociata cu probleme endocrine si reproductive. Expunerea copiilor este legata de probleme comportamentalesi depresii”, explica Magda Ciobanu.

Doctorul pneumolog recomanda evitarea utilizarii lumanarilor parfumate sau a candelelor, iar daca nu este posibil pot fi folosite lumanarile care nu conțin plumb, dar si in acest caz utilizarea zilnica nu trebuie sa depaseasca smai mult de doua ore pe zi.

„Mai sigura pare a fi aromaterapia. Uleiuri volatile naturale adaugate intr-o cantitate mai mare de apa si care se evapora fie direct, fie prin incalzire, dar nu pentru persoanele alergice la polenuri, persoanele cu astm sau rinita. Uleiurile volatile, cat si plantele aromatice, lavanda, pelinul ori crengutele de brad, trebuie alese in functie de efectul dorit, dar si de eventualele afectiuni ale persoanelor din casa”, recomanda Magda Ciobanu.

Betisoarele si uleiurile esentiale cresc riscul de cancer

Folosirea indelungata a betisoarelor parfumate creste riscul de cancer al cailor respiratorii. Asiaticii, cei mai mari "consumatori" de betisoare parfumate, sunt persoanele cele mai predispuse la cancerul de sinusuri sau nas. Aceste produse parfumate emit in aer de 110 ori mai mult benzen, o substanța cancerigena, peste pragul admis.

Aromaterapia este o ramura a medicinii alternative cunoscuta de milenii, insa medicii recomanda prudența in administrarea substantelor folosite sau a uleiurilor volatile.

In lumanarile parfumate sau in uleiurile esențiale se gasesc in concentratie mare compusi organici volatili si chiar substante cancerigene, potrivit numeroaselor studii ale specialistilor, iar substantele menite sa purifice aerul din interiorul incaperilor pot, de multe ori, sa creeze neplaceri.

Cercetatorii mai sustin ca produsele dezodorizante ar trebui sa nu fie arse ori pulverizate in incaperi sau in automobile, deoarece conțin adevarate cocteiluri poluante, formate din gaze toxice si hidrocarburi lichide, extrase din gudroanele carbunilor.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri