Apa nu hidrateaza in Uniunea Europeana. UE interzice prin lege afirmatia ca apa hidrateaza 

In Uniunea Europeana apa nu hidrateaza. Cel putin asta sustin alesii europeni, care tocmai au votat o lege ce interzice folosirea afirmatiei ca apa hidrateaza. Legea va intra in vigoare in Marea Britanie luna viitoare, si ii pedepseste pe cei care indraznesc sa foloseasca aceasta afirmatie cu doi ani de inchisoare, relateaza Telegraph.co.uk.

Birocratii de la Bruxelles au fost ridiculizati ieri, dupa ce au interzis producatorilor de bauturi sa mai spuna ca apa poate preveni deshidratarea, scrie publicatia britanica.

Dupa un studiu care s-a intins pe trei ani, oficialii europeni au ajuns la concluzia ca nu exista vreo dovada care sa sustina afirmatia ca apa hidrateaza.

Prin urmare, din decembrie, producatorii de apa imbuteliata nu mai au voie sa foloseasca afirmatia in Marea Britanie, sau pot ajunge dupa gratii timp de doi ani.

Seara trecuta, Uniunea Europeana a fost aspru criticata, mai multe voci afirmand ca legea este in contradictie atat cu stiinta cat si cu bunul simt.

„Asta este prostie scrisa cu litere mari. Moneda europeana este in flacari, Uniunea Europeana se destrama, si totusi, iata-i pe alesi: oficiali bine platiti, cu pensii mari, ingrijorandu-se in privinta evidentelor calitati ale apei si incercand sa ne interzica sa spunem ceea ce avem dreptul sa spunem. Acest <<important>> proiect european este o mare prostie”, a declarat conservatorul Roger Helmer.

Potrivit normelor Serviciului National de Sanatate britanic (NHS) consumul de apa ajuta in mod clar la evitarea deshidratarii, iar britanicii ar trebui sa consume cel putin 1.2 litri zilnic.

Ministerul britanic al Sanatatii a contestat intelepciunea noii legi. „Bineinteles ca apa hidrateaza. Sustinem UE in prevenirea afirmatiilor false despre produse, dar am avea nevoie sa ne folosim si bunul simt, cat mai mult posibil”, a declarat un purtator de cuvant al ministerului.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat pentru Green Report ca apa hidrateaza. Singura explicatie gasita de profesorul roman in sprijinul studiului citat ar putea fi aceea ca apa nu mai are acelasi efect asupra organismului in cazul in care este bauta repede.

„Pentru o hidratare eficienta, apa trebuie bauta cu inghitituri mici, si nu repede. In rest, nu cred ce spun autorii studiului. Omul s-a hidratat din timpuri stravechi cu apa, si nu cu altceva. Omul are nevoie, in conditii normale de mediu, de 30 de mililitri de apa pe kilogram corp, iar in conditii de canicula organismul are nevoie, zilnic, de 6 litri de apa”, a declarat, pentru Green Report, profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Apele minerale trebuie alternate 

“Organismul uman nu poate trai fara apa. Este obligatoriu sa bem 1,5 – 2 litri de apa zilnic pentru o buna functionare a organismului. Deci fara apa organismul se deshidrateaza”, a declarat, pentru Green Report, dr. Dana Diac, medic specialist medicina de familie. In privinta utilitatii apelor minerale, opinia medicului este mai nuantata: “Apele minerale sunt bune ca tratament, avand diferite compozitii minerale. Daca insa o anumita apa minerala este folosita prea mult, ea poate determina litiaza renala (pietre la rinichi). De aceea se recomanda alternarea diferitelor tipuri de ape minerale”. Pe de alta parte, nici apa din reteaua publica nu este intotdeauna sigura: “In anumite zone rurale se stie ca apa este prea calcaroasa, si sunt zone unde incidenta litiazei renale este mai mare ca in alte zone”, a explicat dr. Dana Diac.

"Apa de baut nu poate fi substituita in organism, in mod cert nu putem trai fara apa", a declarat, pentru Green Report, profesorul universitar dr. ing. Vladimir Rojanschi, redactor – sef al revistei Romaqua. In privinta apelor minerale, acestea pot fi utile in diferite tratamente. "Faptul ca unele informatii de pe ambalajul apelor minerale pot fi neadevarate, sau ca ponderea elementelor din compozitia lor nu este data exact, aceasta reprezinta deja o alta problema", a aratat profesorul Rojanschi.

Foto: Realbeauty.com

Florin Tulbure

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri