2011, anul international al padurilor. 4 gesturi simple prin care le putem proteja

Adunarea Generala a ONU a declarat 2011 “Anul international al padurilor”, iar astazi, la New York, va avea loc ceremonia internationala de lansare a acestui eveniment, care se desfasoara simultan cu deschiderea celei de-a 9-a sesiune a Forumului Padurilor, scrie site-ul suite101.com.

Ceremonia va fi prezidata de Joseph Deiss, presedintele celei de 65-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU. Vorbitori de seama vor fi prezenti la lansarea oficiala a „Anului international al padurilor” si vor participa la mese rotunde ale caror teme vor fi legate de protejarea padurilor.

„Anul International al Padurilor” a fost lansat ca sa atraga atentia inca o data asupra faptului ca padurile joaca un rol esential in viata a 1,6 miliarde de oameni de pe Terra si constituie habitatul a milioane de specii de animale. Acest semnal este tras mai ales in contextul in care, anual, sunt despadurite peste 50.000 de hectare.

Gesturi care nu costa nimic, dar pot prelungi viata padurii

Padurile sunt indispensabile vietii, adapostesc ecosisteme care odata disparute nu mai pot fi refacute si joaca un rol primordial in stablitatea climei. Fiecare dintre noi poate sa participe la salvarea padurii in diverse feluri, deseori foarte simple. Am putea, de exemplu, atunci cand ne gandim sa schimbam mobilierul sa cumparam doar mobila din lemn autohton, deoarece in fiecare zona geografica  exista un anumit soi de copaci care se adapteaza in anumite conditii specifice.

Obiectele exotice pe care le cumparam pentru a da o nota de romantism casei in care locuim trebuie sa aiba neaparat un certificat care sa garanteze ca lemnul din care sunt confectionate a fost taiat legal. Verificarea acestui certificat ar fi un alt gest prin care am putea preveni despaduririle ilegale, deoarece  eticheta garanteaza ca lemnul a fost exploatat si prelucrat legal.

Multi dintre noi suntem mari consumatori de hartie sau de carton. Or, fabricarea hartiei presupune consumarea a importante cantitati de lemn si are impact negativ asupra mediului. Pe langa lemn, in fabricile de hartie se mai consuma multa apa, energie electrica si numeroase produse chimice. Pentru a limita toate aceste resurse nu este nevoie decat sa reducem consumul inutil de hartie.

Uleiul de palmier, catastrofa ecologica

Iar acest lucru se poate face foarte simplu, folosind colile de hartie pe amble fete si colectand selectiv. Uleiul de palmier este socotit o adevarata catastrofa ecologica, sociala si sanitara. Dar cu toate acestea este utilizat in compozitia a tot felul de alimente, pe care le gasim in magazine, dintre care amintim doar ciocolata, biscuitii, cerealele sau supele la plic.

Acest ulei se obtine in majoritatea cazurilor din palmierii care cresc in Asia de Sud-Est, iar plantarea acestora a facut sa dispara hectare intregi de padure. Refuzand produsele pe eticheta carora scrie „ulei de palmier” putem contribui la salvarea padurilor si a biodiversitatii mai ales in sud-estul Asiei.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri