DN 66A, inspectat de ministrul Mediului

Decizia privind constructia Drumului National 66A va fi luata cu respectarea legislatiei de mediu, a explicat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in cadrul unei intrevederi cu pe reprezentantii organizatiilor Agent Green si WWF- Programul Dunare-Carpati Romania. El a mentionat ca zona muntilor Retezat, unde ar trebui sa fie construit drumul, trebuie protejata, dar ca este nevoie si de infrastructura pentru turistii care doresc sa viziteze aceste locuri.

”In acest moment nu pot fi demarate lucrarile la cel de-al treilea tronson al soselei, avizul de mediu nu s-a eliberat. Asteptam de la beneficiar completari suplimentare inclusiv cu masuri de compensare, iar daca ONG-urile au un studiu sau un inceput de studiu ar trebui sa le ofere institutiilor de mediu”, a declarat ministrul.

Ministrul Laszlo Borbely a anuntat ca pentru a studia situatia se va deplasa în cel mai scurt timp în zona muntilor Retezat.

DN 66A ar urma sa lege direct orasul Petrosani de Baile Herculane, traversand muntii Retezat. Grupa Retezat-Godeanu-Tarcu adaposteste ultimul PFI (Peisaj Forestier Intact) din Europa la sud de Cercul Polar.

Sprijin stiintific din strainatate

”Legislatia nationala si cea europeana sunt în favoarea protejarii naturii si nu permit constructii în zonele de protectie integrala. Constructia tronsonului 3 al DN 66A ar urma sa distruga zona de protectie integrala din Parcul National Domogled Valea Cernei si sa compromita PFI, aria cu cele mai vaste si mai sanatoase habitate naturale pentru ursi, lupi si rasi din Europa. Pentru aceste mamifere mari, tronsoanele de drum realizate pana acum prin Parcul National Retezat reprezinta o bariera de netrecut, drumul fiind marginit de ziduri verticale de 4 metri”, sustine presedintele Agent Green, Gabriel Paun.

In luna ianuarie a acestui an, Agent Green si organizatiile partenere (WWF, Grupul Milvus, Asociatia pentru Protectia Liliecilor, Societatea Romana de Herpetologie si Societatea Carpatina Ardeleana) au demarat primul contrastudiu stiintific de biodiversitate din Romania. La acest demers participa si profesori de la catedra de Taxonomie si Ecologie a Universitatii Babes-Bolyai, dar si de la Universitatea din Edinburgh (Scotia).

Zona unica in Europa

Societatea civila vrea sa demonstreze stiintific autoritatilor ca tronsonul 3 al drumului national 66A, care masoara 19 km, ar urma sa afecteaze zone de protectie integrala din ariile protejate pe care le traverseaza si sa distruga ireversibil ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de clima temperata a Europei, adapostit în muntii Retezat, Godeanu si Tarcu.

La întalnirea de la Ministerul Mediului si Padurilor au fost prezenti si reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului precum si specialisti din cadrul ministerului.

Raluca Petrescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri