Macheta navei Mare Nigrum, singura nava de cercetare marina din Romania si cea mai complexa unitate de cercetare din Marea Neagra, este zilele acestea unul din punctele de atractie ale Expozitiei Internationale a Societatii Geofizicienilor Exploratori (SEG), de la Denver (SUA).
Nava apartine Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina Geoecomar, care are la Denver un stand de prezentare a activitatii stiintifice cu accent pe metodele geofizice aplicate in cercetare: seismo-acustica, magnetometrie, gravimetrie sau aplicarea metodelor geofizice in arheologie.
Nava Mare Nigrum, cu capacitatea de 25 de pasageri, este echipata cu laboratoare de tomografie, hidrologie, geofizica, geochimie, biologie, echipamente marine specializate si echipamente pentru masuratori si probari de apa si sedimente.
Alaturi de Mare Nigrum va fi prezentata si macheta navei de cercetare fluviala si costiera Istros, dotata cu laboratoare multifunctionale si echipamente de lansare-recuperare, aparatura de prelevare de probe si realizare de masuratori. Activitatea stiintifica a ambelor nave va fi detaliata vizitatorilor prin doua documentare.
Expozitia internationala de la Denver reuneste specialisti, companii si institute de geofizica din intreaga lume, care prezinta tehnologii de ultima ora ce pot fi utilizate in industriile de exploatare. Peste 300 de companii vor prezenta produse si servicii geofizice inovatoare, inclusiv software si hardware, echipamente de prelevare si prelucrare, precum si servicii de gestionare a proiectelor.
Institutul GeoEcoMar functioneaza ca centru european si national pentru realizarea de studii asupra macrosistemelor de tip mare-delta-fluviu, fiind atestat de Ministerul Mediului si Autoritatea Navala Romana pentru realizarea de studii. Infrastructura sa de cercetare moderna se bazeaza in special pe nave de cercetare, permitand abordarea de studii complexe in cadrul programelor nationale si internationale.