NASA: Gaura de ozon de deasupra Arcticii, provocata de frigul extrem

Gaura din stratul protector de ozon al Pamantului, formata iarna trecuta deasupra Arcticii (Polul Nord), a fost provocata de o perioada neobisnuit de lunga de frig, se arata intr-un studiu publicat pe site-ul NASA.

Potrivit studiului, cantitatea de ozon distrusa in Arctica in iarna anului 2011 este comparabila cu cea intalnita in alti ani deasupra Antarcticii, unde, in fiecare primavara, incepand din anii 1980, se formeaza o noua gaura de ozon.

„Concluziile cu privire la fenomenul inregistrat iarna trecuta deasupra Arcticii, subtierea considerabila a stratului de ozon, incep sa apara. Printre ele se numara si acest studiu al NASA. Argumentele aduse de specialisti vin in sprijinul supozitiilor facute inca de atunci de lumea de stiintifica, dar nu trebuie privite alarmist. Fenomenul va fi studiat in continuare si de alti cercetatori, insa efectele sale au incetat, deoarece <episodul> este deja incheiat. La primavara, in functie de conditiile atmosferice vom mai putea vorbi sau nu despre un fenomen similar”, a declarat, pentru Green Report, Roxana Bojariu, cercetator la Administratia Nationala de Meteorologie.

Potrivit studiului, cantitatea de ozon distrusa in Arctica in anul 2011 este comparabila cu cea intalnita in alti ani deasupra Antarcticii, unde o gaura de ozon s-a format in fiecare primavara incepand din anii 1980.

19 institute de cercetare din noua tari au participat la acest studiu. Oamenii de stiiinta au descoperit ca la unele altitudini perioada rece a iernii Arctice a durat cu 30 de zile mai mult in 2011 decat in iernile precedente din Arctica, ceea ce a condus la o pierdere a stratului de ozon fara precedent. Inca nu se stie exact de ce a durat atat de mult aceasta perioada rece, motiv pentru care vor fi efectuate o serie de noi studii pentru a afla si acest lucru.

„Reactiile chimice care produc compusii din clorina ce distrug gaura de ozon apar pe suprafetele norilor stratosferici polari si a particulelor de aerosol. Aceste particule erau abundente in Arctica pana in martie 2011 – pentru o perioada mult mai lunga decat in mod obisnuit, cantitatile fiind similare cu cele observate in Antarctica, si semnificativ ma mari decat valorile apropiate de zero observate in luna martie in aproape toate iernile Arctice”, a declarat Lamont Poole, co-autorul  lucrarii care descrie studiul, si cercetator al Centrului Langley, din cadrul NASA.

Foto: NASA

Florin Tulbure

Citeste si:

Primul asteroid troian al Pamantului, descoperit de astronomi

Statia Spatiala Internationala va fi scufundata in Oceanul Pacific dupa 2020

Dawn trimite primele imagini ale uriasului asteroid Vesta (FOTO)

Telescopul Hubble a descoperit o noua luna a lui Pluto

ARCA a finalizat structura cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior, care va participa la Google Lunar X Prize

Un asteroid de marimea unui camion a trecut foarte aproape de Pamant

Viitoarele misiuni spatiale NASA, propulsate cu ajutorul energiei solare

Fotografii senzationale de la ultima iesire in spatiu a astronautilor navetei Endeavour

NASA anunta naveta spatiala a viitorului: Va efectua misiuni pe asteroizi si chiar pe Marte

Noi forme de relief care seamana cu chipuri umane, descoperite pe Marte (FOTO)

O bucata dintr-o cometa se dezintegreaza la impactul cu atmosfera Pamantului (VIDEO)

Imagini apocaliptice cu eruptia vulcanului islandez, surprinse din spatiu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri