Cercetatorii americani din Boston si Massachusetts au anuntat ca prin zdrobirea unui semiconductor extrem de uzat in mai multe nanoparticule se formeaza un compus folositor pentru frigidere, statii de energie solara si alte dispozitive, informeaza Reuters.
Materialul faramitat este un conductor de energie dar nu si de caldura, rezolvand astfel problema cu care s-au confruntat inginerii timp de 50 de ani.
Echipele din cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT)si al Colegiul din Boston spun ca metoda lor asigura o cale necostisitoare pentru cresterea nivelului eficientei energiei termoelectrice.
„Conduce cu 40% mai putina caldura”, a declarat Zhifeng Ren, fizician in cadrul Colegiului din Boston. „Pentru a se ajunge la acest procent este nevoie ca particulele sa fie cat mai mici pentru a se forma mai multe blocaje in fluxul de caldura”, a mai spus acesta.
Bucatile foarte mici din materialul conductor imprastie si redirectioneaza caldura, realizand un compus care poate fi folosit fie pentru racire, fie pentru generarea electricitatii.
„Aceste materiale termoelectrice sunt deja folosite pentru o multime de aplicatii, dar acest compus mai eficient poate avea un impact mai mare”, a spus Gang Chen, un profesor in domeniul ingineriei mecanice din cadrul MIT, care a participat la randul sau la acest studiu.
Noul material poate fi folosit la energia solara, la frigidere, sisteme de evacuare, cat si pentru alte aplicatii banale.
„Acest tip de dispozitiv poate fi folosit si pentru racirea scaunelor termoelectrice ale automobilelor de lux”, a spus Zhifeng Ren.
„Poate fi folosit pentru racirea recipientelor pentru picnic. O multime de instrumente stiintifice necesita un loc inchis de racire”, a adaugat el.
„De asemenea acest dispozitiv poate fi folosit in pentru generarea electricitatii. Oriunde exista o sursa de incalzire, cum ar fi teava de esapament a unui automobil, poate fi generata electricitatea si, totodata, economisit combustibilul”, a spus Zhifeng Ren.
Subiectul cu privire la noua descoperire a fost dezbatut in cadrul uni manifest desfasurat la sediile MIT si al Colegiului din Boston, urmand ca scolile sa autorizeze pornirea campaniei GMZ Energy.
„Metoda noastra de sintetizare nanostructurala nu costa mult si poate fi rapid incadrata in masa de productivitate „, au declarat cei doi in raportul lor.
Efectul termoelectric descoperit la inceputul secolului al XIX-lea, implica o transformare directa a diferentelor de temperatura in tensiune electrica si invers.
Daca unul dintre dispozitive este mai cald sau mai rece decat celalalt, aceste diferente pot fi folosite in scopul conductivitatii energiei.
Materialele termoelectrice pot fi utilizate pentru controlarea temperaturii, dar efectul generat este ineficient pentru ca majoritatea materialelor conducatoare de energie conduc si caldura, deci temperatura lor se va egaliza rapid.
Oamenii de stiinta au cautat materiale care sa fie conducatoare de electricitate dar nu si de caldura in acelasi timp.
Foto: Reuters