Muncind mai putin, combatem incalzirea globala

Activitatea industriala contribuie la incalzirea globala

Americanii ar trebui sa munceasca mai putin, pentru a incetini ritmul incalzirii globale.

Aceasta idee este cuprinsa intr-un studiu al Centrului pentru Politica Economica si Cercetare (Center for Economic Policy and Research) din Washington si preluat de US News & World Report.

Autorul documentului este economistul David Rosnick. Potrivit acestuia, incalzirea globala poate fi incetinita prin reducerea activitatii in industrie si in alte domenii cu un inalt consum de energie.

Ultimele concluzii ale lui Rosnick, publicate acum doua zile, se bazeaza pe o alta cercetare, din anul 2012, care stabilea ca  “un program de lucru mai scurt poate fi asociat cu emisii de carbon mai reduse”.

Economistul american subliniaza ca exista diferente intre programul obisnuit de munca din SUA, cu 40 de ore de lucru pe saptamana si concedii mai scurte, si programul de munca din vestul Europei, cu mai putine ore de munca si vacante mai lungi.

Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa urmeze modelul american sau pe cel european? Daca populatia lumii vor adopta mai ales modelul european, ne putem astepta la mai putine ore de munca, la o productie mai mica dar si la emisii de gaze cu efect de sera mai mici”, explica David Rosnick.

Pentru SUA, cercetatorul recomanda o scadere treptata a timpului de lucru, cu 0,5 la suta in fiecare an, incepand cu o reducere de zece ore pe anul 2013.

Se recomanda cresterea productivitatii si aplicarea noilor tehnologii

Pentru ca scurtarea programului de lucru sa nu diminueze productia, David Rosnick recomanda cresterea productivitatii muncii si aplicarea noilor tehnologii.

O asemenea strategie economico-sociala ar putea reduce la jumatate cresterea temperaturii medii pe plan global, pana in anul 2100.

Efectele reducerii timpului de munca sunt insa influentate si de modul de petrecere a timpului liber, recunoaste studiul american. De exemplu, impactul pozitiv al reducerii emisiilor de carbon la locul de munca poate fi subminat daca angajatul pleaca in vacanta cu avionul – acesta fiind o importanta sursa de gaze cu efect de sera.

spot_img

Ultimele știri