Motorina din ciuperci de copac

O ciuperca de copac ar putea oferi combustibil ecologic ce poate fi pompat direct in rezervoarele masinilor, potrivit oamenilor de stiinta americani. Organismul, care a fost descoperit in padurea tropicala din Patagonia, produce in mod natural un amestec de chimcale ce este foarte asemanator cu motorina, informeaza The Guradian.

"Acesta este singurul organism descoperit vreodata care produce o astfel de combinatie de substante", a declarat Gary Strobel, biolog in cadrul Universitatii Montana si cel care a condus cercetarile. Ciuperca, numita Gliocladium roseum, creste in interiorul ulmilor din nordul Patagoniei si produce o serie de molecule de hidrocarbon care sunt identice cu compusii din combustibilul fosil.

In principiu, biocombustibilul este un inlouitor atractiv al celui fosil. Uniunea Europeana a stabilit un obiectiv pentru biocombustibil de 5,75%, pana in 2010 si 10%, pana in 2020. Cu toate acestea, criticii sunt de parere ca actualele forme de biocombustibil reduc prea putin emisiile de gaze cu efect de sera si concduc la cresterea pretului la mancare si la defrisari.

Producerea biocombustibilului sustenabil este un nou obiectiv, iar acum expertii se apropie de gasirea unor solutii viabile. Multe organisme simple, precum algele, produc chimicale similare hidrocarburilor, dar potrivit lui Strobel, nici una nu produce compusul exploziv de asa mare energie precum aceasta ciuperca. Un alt avantaj al ciupercii este ca mananca celuloza, compusul ce reprezinta mare parte din materia organica ce acum este aruncata.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri