Monitorul de Vrancea: Vrancea amenintata de potop

Siretul ar putea inunda zone importante din Vrancea daca nu exista un transfer de informatii corecte intre dispecerul Hidroelectrica si Administratia Nationala Apele Romane, afirma fostul sef al Apelor Romane, inginer doctor Vasile Pintilie. Acesta a adaugat ca, daca nu vor fi alocate fonduri importante pentru refacerea sistemului de protectie impotriva inundatiilor, asezarile omenesti situate in zona Siretului risca sa fie complet distruse pe viitor. Suraia si Vadu Rosca sunt localitatile cele mai expuse la inundatii in acest moment.

Fostul sef al Apelor Romane, inginer doctor Vasile Pintilie, a declarat ca exista posibilitatea ca Siretul, denumit „Nilul Moldovei“de academicianul Simion Mehedinti, sa duca la inundarea unor importante zone din Vrancea insa numai daca nu exista un transfer de informatii corecte intre dispecerul Hidroelectrica si Administratia Nationala Apele Romane. Fara o colaborare intre reprezentantii celor doua institutii ar putea fi deversata o cantitate mai mare de apa decat pot suporta digurile de protectie. Pintilie a reamintit ca si in 2005 nu ar fi avut loc pagubele care s-au inregistrat si nici pierderile de vieti omenesti daca ar fi existat o buna comunicare intre institutiile statului.

„Exista posibilitatea ca Siretul sa duca la inundarea unor importante zone din Vrancea dar numai daca nu exista un transfer de informatii corecte intre dispecerul Hidroelectrica si Administratia Nationala Apele Romane. Informatiile respective constau in aprecieri corecte in ceea ce priveste cantitatea de apa ce e deversata controlat din lacurile de acumulare, deoarece o suta de metri cubi de apa deversata in plus fata de cantitatea anuntata poate duce la aparitia unor tragedii in cazul in care digurile existente nu mai fac fata sau in situatiile in care cantitatile de apa depasesc sistemele de protectie existente“, a afirmat Vasile Pintilie.
Fostul sef al Apelor Romane a mai aratat ca guvernantii impreuna cu institutiile specializate ar trebui sa traga invataminte de pe urma acestor inundatii care se succed din ce in ce mai des din 2005 si pana in prezent, sa actualizeze planurile de aparare si protectie dar si sa aloce fonduri pentru refacerea sistemelor de indiguire.

„Trebuie ca guvernantii impreuna cu institutiile specializate sa traga invataminte de pe urma acestor inundatii care se succed din ce in ce mai des din 2005 si pana in prezent si sa actualizeze planurile de aparare si protectie. Trebuie sa fie alocate fonduri pentru refacerea sistemelor de indiguire in asa fel incat sa poata prelua cantitatile imense de apa care sunt colectate din bazinul hidrografic al Siretului si care au facut atat de multe pagube“, a afirmat Vasile Pintilie.

Acesta a adaugat ca, daca nu vor fi alocate fonduri importante pentru refacerea sistemului de protectie impotriva inundatiilor, pe viitor asezarile omenesti situate in zona Siretului risca sa fie complet distruse. „Toate asezarile situate pe malul apei sunt periclitate. De aceea este important ca factorii de decizie, in speta guvernantii, sa stabileasca care sunt prioritatile si sa ia masurile necesare pentru inlaturarea pericolelor care planeaza asupra acestor loca-litati“, a mai precizat Vasile Pintilie.

Fenomenul de remuu ar putea inunda Vrancea

Situatia din 2010 nu este aceeasi cu cea de acum cinci ani deoarece, acum, inundatiile s-au produs pe cursul superior al Siretului iar pana la ajungerea viiturii pe cursul inferior, aceasta va fi mult atenuata de inmagazinarile si deversarile controlate efectuate pe salba de lacuri de acumulare. Exista insa un pericol din cauza fenomenului de remuu, respectiv variatia treptata a inaltimii apei unui rau produsa in zonele in care miscarea uniforma a curentului este impiedicata. Fenomenul de remuu pe Siret se manifesta pe circa 25 de kilometri, ceea ce inseamna ca apele Dunarii urca pe cursul Siretului. Mai exact este vorba de o impiedicare a deversarii apelor Siretului in Dunare cauzata de debitul extraordinar de mare al fluviului. In aceasta situatie apa Siretului se deverseaza extrem de greu si intr-un timp foarte mare.

„In mod normal, sistemul actual de aparare in zona regularizata din bazinul inferior al Siretului poate permite regularizarea unei viituri de aproximativ 3.900 metri cubi pe secunda. Numai ca, in prezent, ne confruntam si cu fenomenul de remuu care se intinde pe o lungime de 25 de kilometri de la varsarea Siretului in Dunare in amonte si care ingreuneaza deversarea apelor in timp normal de pe acest rau“, a mai sustinut inginerul doctor Vasile Pintilie.

Suraia si Vadu Rosca, localitatile cele mai expuse la inundatii

Pagubele imense si pierderile de vieti omenesti ar fi putut fi evitate la inundatiile din 2005 daca ar fi existat o comunicare buna intre institutiile statului. Afirmatiile lui Vasile Pintilie sustin acuzatiile lansate de presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, care a declarat ca vina pentru cele 22 de victime ale inundatiilor din acest an apartine prefectilor PDL, care nu au avertizat populatia din zonele afectate si nu au luat toate masurile pentru eva-cuarea ei. Oprisan a mai spus ca situatia este asemanatoare cu cea din 2005 din Vrancea cand au murit 11 oameni din incompetenta aceluiasi prefect PDL si a fostului sef de la SGA, Victor Racosanu, care nu cunostea planurile de aparare impotriva inundatiilor. Fenomenul de remuu poate ajunge pana in zona loca-litatilor Vadu Rosca si Suraia, iar daca va mai ploua pot aparea unele probleme in aceasta zona.

Deja oamenii din Vadu Rosca si Suraia privesc in fiecare zi cum creste nivelul Siretului la digul care trece pe langa cele doua localitati. La Vadu Rosca, aproape o suta de oameni au lucrat, joi, pentru a construi un dig in calea exfiltratiilor de sub baza digului. Exfiltratii ale apei s-au produs si la portiunea de dig de pe raza comunei Suraia. Inginerul sef de la Sistemul de gospodarire a Apelor Vrancea, Dumitru Diaconescu, a aratat ca este vorba despre exfiltratii pe sub corpul digului si, pentru stabilizarea situatiei, a fost realizata o bancheta din saci cu pamant. Nu mai putin de 2.500 de saci au fost pusi la baza digului pentru a opri exfiltratiile apei.

O situatie mai dificila a fost la Siscani. 12 subofiteri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, 4 salariati de la SGA si 14 voluntari ai Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta au intervenit cu 2 wolle pentru suprainaltarea si consolidarea digului. Chiar daca portiunea de dig din aceasta zona ar fi cedat nu ar fi fost puse in pericol localitati ci ar fi fost inundata o suprafata de circa doua mii hectare de culturi agricole.

Pentru a fi evitate eventualele probleme, reprezentantii SGA au stabilit cu Hidroelectrica limitarea cantitatii de apa deversata din barajul Calimanesti la maxim 2.600 metri cubi/secunda. De altfel, ieri au fost deversati 2.395 mc/s de la Calimanesti si 2.330 mc/s de la Movileni.

Consiliul Judetean va constitui un fond pentru ajutorarea sinistratilor

Consiliul Judetean Vrancea va constitui un fond pentru ajutorarea judetelor din nordul Romaniei care au suferit din cauza inundatiilor din ultimele zile. Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, a declarat insa ca este sceptic „asupra rezolvarii problemelor“ iar vina pentru cele 22 de victime ale inundatiilor apartine prefectilor PDL, care nu au intervenit la timp pentru a-i salva pe oameni. De altfel, in ultimele zile a si fost destituit prefectul de Bacau, Claudiu Balan, numit in functie in octombrie anul trecut.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri