MOL începe explorarea geotermală și va crește rata de reciclare a deșeurilor la 65%

Grupul MOL preconizează că va consuma aproximativ 2.500 GWh de energie electrică din surse regenerabile pe an până în 2030, datorită decarbonizării segmentului Downstream, construindu-și astfel propriul portofoliu de energie regenerabilă.

Grupul și-a actualizat strategia pe termen lung (”Shape tomorrow”) și își propune să contribuie la crearea unei regiuni ”mai verzi”. Strategia prevede investiții verzi de peste 4 miliarde de dolari până în 2030 și atingerea neutralității din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

”Grupul MOL asigură o tranziție inteligentă prin intermediul soluțiilor de mâine: investește în consolidarea securității aprovizionării regiunii, în crearea de valoare din deșeuri și în modelarea viitorului mobilității cu ajutorul tehnologiilor inovatoare. Strategia actualizată pune un accent mai mare pe combustibilii regenerabili, hidrogenul verde, biometanul și energia geotermală”, arată un raport al companiei.

Fabrica de hidrogen verde din Százhalombatta va fi, de asemenea, alimentată cu energie electrică din surse regenerabile. Se estimează că proiectele solare vor asigura cea mai mare parte a producției, iar compania ia în considerare alte surse regenerabile și soluții de stocare.

„În 2016, am fost printre pionierii din industria de petrol și gaze care au anunțat diversificarea activității și reducerea dependenței de combustibilii fosili și dezvoltarea treptată în zona de petrochimie și servicii destinate consumatorilor. Am urmat aceeași direcție timp de opt ani, dar trebuie să ținem cont de faptul că ultimii ani au adus provocări și schimbări radicale în industria energetică. A sosit momentul să ne actualizăm din nou strategia, deoarece obiectivele de sustenabilitate au devenit mai ambițioase, iar cererea de combustibili fosili rămâne puternică. Avansăm într-un mod temperat și pragmatic, permițând tranziția către energia verde”, a declarat Zsolt Hernádi, CEO al Grupului MOL.

Principala prioritate a noii strategii pe termen lung este de a asigura securitatea aprovizionării cu energie și de a permite, de asemenea, o tranziție verde stabilă.

„Acest lucru înseamnă că, pe lângă operațiunile noastre tradiționale, vom folosi energia verde pentru a deveni o companie mai sustenabilă, mai autonomă și mai competitivă, contribuind astfel la transformarea întregii regiuni a Europei Centrale. Creăm valoare din deșeuri, dăm startul economiei circulare și consolidăm securitatea aprovizionării”, a spus Zsolt Hernádi.

Compania va investi peste 4 miliarde de dolari în proiecte verzi până în 2030.

Ca parte a provcesului de diversificare și reducere a dependenței de combustibilii fosili, Grupul MOL investește 1 miliard de dolari în proiecte de integrare a deșeurilor, în reciclare și investiții în sectorul chimic la scară medie până în 2030.

Grupul MOL investește, de asemenea, peste 1 miliard de dolari, până în 2030, în proiecte care permit eficiența energetică, extinderea combustibililor sustenabili în portofoliul propriu și reducerea substanțială a emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a atinge aceste obiective, compania va mări gradul de utilizare a energiei electrice regenerabile în cadrul Grupului MOL, în special în segmentul Downstream.

Grupul MOL mai anunță că va menține producția la un nivel mediu zilnic de cel puțin 90.000 de barili echivalent de petrol pentru următorii 5 ani. Dincolo de producția convențională de hidrocarburi, divizia își consolidează proiectele în domeniul neutralității emisiilor de carbon: compania se bazează pe competențele existente pentru a începe explorarea geotermală, lansează un proiect pilot care vizează litiul și se concentrează pe construirea capacității de stocare în domeniul captării și stocării carbonului.

Segmentul Consumer Services își propune să atingă un EBITDA de 1 miliard de dolari pe an până în 2030. Compania intenționează să crească ponderea produselor non-fuel la 65% din totalul tranzacțiilor până în 2025 și la 85% până în 2030. În conformitate cu nevoile pieței, își va dezvolta soluțiile de mobilitate, rețeaua de stații de încărcare electrică și se va pregăti pentru adoptarea vehiculelor cu  combustie pe bază de hidrogen.

”Modelul de afaceri integrat al Grupului MOL oferă o soluție unică în Europa pentru una dintre cele mai importante provocări de mediu: gestionarea deșeurilor. Compania consideră deșeurile ca fiind o materie primă valoroasă și o sursă de energie și va crește rata de reciclare a acestora la 65% până în 2035, reducând în același timp depozitarea în gropi de gunoi la 10%”, arată compania.

Segmentul de business destinat  gestionării deșeurilor ar putea furniza 1,5 milioane de tone de materie primă pe an pentru sectorul petrolier, chimic și energetic începând cu 2030.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri