Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat azi ca a mobilizat in plus 30 de angajati de la minister pentru a grabi analiza dosarelor "Casa Verde" , intr-o conferinta de presa in care a inmanat primele contracte de finantare in cadrul programului catre zece familii din Mures,
Borbely a spus ca, la nivel national, au fost depuse pana in prezent 7.448 de dosare in cadrul programului "Casa Verde", valoarea totala a solicitarilor fiind de 44 de milioane de lei, in conditiile in care, pentru acest program, in bugetul Fondului de Mediu este disponibila suma de 110 milioane de lei, transmite Mediafax.
Dintre dosarele depuse, din Mures sunt deja 340 de proiecte, in valoare de doua milioane de lei, iar in Arges exista o prima investitie terminata, a aratat Borbely.
Potrivit ministrului, la nivel national 1.100 de proiecte au fost analizate si sunt contracte pregatite pentru 530 de dosare, iar termenul de depunere a facturilor a fost amanat de la 31 octombrie pana la 15 decembrie.
Odata cu inmanarea primele contracte catre zece familii beneficiare ale programului din judetul Mures, Borbely a spus ca asteapta facturile, notele de receptie si garantie, pentru ca dupa verificare sa poata fi virati banii "foarte repede".
Ministrul a anuntat ca a mobilizat in plus 30 de angajati de la minister, pentru a grabi analiza dosarelor "Casa Verde".
"Va viram banii foarte repede, evident, dupa verificarea documentelor. Am mobilizat in plus 30 de oameni de la minister, din structurile noastre, sa grabim analiza dosarelor, ca sa primiti unda verde in timp si sa puteti face investitia anul acesta. Eu cred ca e un program, pe langa programul Rabla, care, in primul rand, ajuta in mod direct cetateanul in acest an de criza si, in al doilea rand, functioneaza. E foarte ciudat in Romania, se mira lumea cand functioneaza ceva. Se mira lumea cand ceva functioneaza bine, se mira lumea cand oamenii, daca vin cu un document, in timp util se verifica, se preda si pot sa participe la acest proiect", a spus Borbely.
Programul "Casa Verde" a inceput la 1 iulie, data de la care proprietarii de case isi pot deschide dosarul in baza caruia, dupa finalizarea lucrarii, pot beneficia de subventiile de la stat pentru completarea sistemelor de incalzire traditionale cu unele ecologice.
Scopul programului "Casa Verde" este imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, prin instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.
Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului de Mediu, in functie de tipul instalatiei.