Cresterea mortalitatii albinelor ar putea sa aiba un impact nedorit asupra productiei agricole si asupra mediului, avertizeaza parlamentarii europeni.
Acestia au adoptat de curand, cu 534 de voturi pentru si 92 de abtineri, o rezolutie prin care cer Uniunii Europene sa creasca investitiile pentru gasirea a noi medicamente care sa impiedice moartea albinelor.
„Numai o actiune comuna din partea tuturor europenilor ar putea sa salveze albinele si polenizarea, un bun public de care profita intreaga agricultura europeana”, a declarat autorul rezolutiei, parlamentarul european, Csaba Sándor Tabajdi.
Tarile europene ar trebui sa depuna eforturi comune, mai ales in domeniul cercetarii, pentru a preveni bolile albinelor.
Ar trebui, de asemenea, potrivit semnatarilor rezolutiei, ca apicultorii, cercetatorii si agricultorii europeni sa colaboreze, iar companiile farmaceutice sa gaseasca noi medicamente pentru a trata bolile care ucid albinele, in special pe cele produse de acarianul Varroa.
Fara antibiotice in stupii bio
Una dintre conditiile esentiale pentru a obtine miere bio este ca albinele, atunci cand se imbolnavesc, sa nu fie tratate cu antibiotice, ceea ce face insa dificila inlaturarea paduchilor din stupi. Producatorii de miere bio pierd din aceasta cauza, anual, multe familii de albine.
Reziduurile de antibiotice, consumate in mod frecvent, timp de mai multi ani, pot slabi imunitatea organismului.
„Acidul oxalic se numara printre tratamentele pe care le folosim in stupi impotriva unor acarieni, care invadeaza albinele, denumiti Varroa. Acidul oxalic nu este toxic, iar tratamentul se face toamna tarziu sau la inceputul iernii. Daca au alte boli insa, care trebuie tratate cu antibiotice, nu avem ce face, deoarece certificarea bio interzice folosirea acestor medicamente”, explica, pentru Green Report, Alina Onea, proprietarul stupinei Onea din localitatea Fersig, aflata la cativa kilometri de Baia Mare.
Citeste si:
Pomicultor amendat pentru moartea albinelor
Mierea bio curge bine la export