Ministrul Mediului a cerut verificarea avizelor de mediu pentru toate cele 300 de microhidrocentrale

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a dispus controale  pentru verificarea avizelor de mediu pentru toate cele aproximativ 300 de microhidrocentrale în condițiile în care Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României din cauza proiectelor de microhidrocentrale de pe râurile Dejani-Lupșa și Vistișoara de pe versantul nordic al Munților Făgăraș.

microhidrocentrala

„Microhidrocentralele au înregistrat un boom până în anul 2012, când regulile după care se făceau erau un pic mai laxe. Din 2012 încolo s-au introdus în Strategia Energetică Națională și s-a mai limitat efectul acestora. În momentul de față avem aproximativ 300 de microhidrocentrale pentru care eu am dispus un control, începând de săptămâna asta”, a declarat ministrul mediului la postul Realitatea TV.

Deși s-a declarat o susținătoare a energie verzi, Pașca-Palmer consideră că dacă pe râurile de munte impactul de mediu este mai mare decât beneficiile atunci situația trebuie reanalizată.

„Cred că s-au făcut și excese. Am solicitat în această săptămână o echipă de la Garda de Mediu, împreună cu Apele Române și cu Agenția pentru Protecția Mediului, să-mi analizeze dacă s-au respectat avizele de mediu și, dacă nu s-au respectat, va trebui să luăm măsurile necesare”, a mai spus Cristiana Pașca-Palmer.

Aceasta a precizat că cererea de avizare pentru microhidrocentrale a scăzut foarte mult, în clipa de față fiind șase solicitări de avizare.

Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Reglementarea în domeniul Energiei, puterea instalată a microhidrocentralelor însumează 327,86 MWh.

Citește și:

CE va demara procedura de infringement împotriva României din cauza proiectelor de microhidrocentrale din Munții Făgăraș

Morile de apă moderne care ar putea rezolva problema microhidrocentralelor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri