Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, reconfirmat in functie, continua sa aiba incredere in proiectul minier Rosia Montana.
Ministrul si-a explicat pozitia imediat dupa iesirea de la Comisiile de specialitate ale Parlamentului, care au acceptat mentinerea lui Borbely in cabinetul Ungureanu.
"Avizul, acordul de mediu care va fi propus Guvernului va fi propus dupa ce comisia tehnica finalizeaza studiul. In acest moment, sunt 2-3 probleme de clarificat, e si o problema de la Ministerul Culturii. O sa propun acest acord de mediu Guvernului numai daca sunt convins ca respecta cele mai bune practici din Uniunea Europeana", a declarat Laszlo Borbely.
Pe de alta parte, organizatiile si activistii de mediu continua lupta impotriva initiativei miniere pe care o propune compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Organizatia Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au obtinut o sentinta favorabila in procesul cu Ministerul Mediului si cu Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Alba (DJCPA).
Avocatul Catalina Radulescu, de la Centrul de Resurse Juridice, a explicat, pentru Green Report, ca aceasta sentinta obliga institutiile statului sa faca public certificatul de descarcare de sarcina arheologica si documentatia care a stat la baza elaborarii acestuia. Ministerul Culturii sustinea ca nu poate publica aceasta documentatie, intrucat ea este realizata de un arheolog si ar fi protejata de legea drepturilor de autor.
Procesul a inceput dupa ce, in iulie 2011, Greenpeace si CRJ au solicitat Ministerului Mediului sa comunice certificatul de descarcare arheologica nr.9/2011 cu privire la sectorul de exploatari miniere Rosia Montana Masivul Carnic, precum si actele care au stat la baza emiterii acestuia.
In august 2011, DJCPA a comunicat certificatul insa documentatia aferenta putea fi consultata doar la sediul institutiei din Alba si la sediul din Bucuresti al Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Ulterior, Ministerul a anuntat ca intreaga documentatie se afla doar in judetul Alba.
Potrivit Greenpeace, Directia Judeteana Alba si Ministerul Culturii au incalcat astfel dreptul la liber acces la informatii de interes public.
Foto: rosiamontana.org
Citeste si:
Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice au castigat 3 procese de mediu