Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) trebuie să devină o instituţie puternică şi digitalizată cu proceduri mai simple şi birocraţie redusă, a afirmat Barna Tanczos, ministrul Mediului la conferința Green Report „Renovarea energetică a clădirilor. Provocări în finanțare și obiective asumate”.
„Este nevoie de mai multă eficienţă la Administraţia Fondului de Mediu, este nevoie de o instituţie puternică, modernă, eficientă, digitalizată astfel încât procedurile să fie mai simplă, birocraţia redusă, timpul să fie mult mai scurt şi este una din cea mai mare provocare a noii conduceri – să răspundă promt la nevoile care vin din partea beneficiarilor”, a spus ministrul.
Administrația Fondului pentru Mediu este principala instituție care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului, constituită conform principiilor europene „poluatorul plătește” și „responsabilitatea producătorului”.
Declaraţiile ministrului vin în contextul în care mai multe programe importante ale AFM au fost blocate. La începutul acestui an, chiar şi sistemele informatice ale instituţiei erau nefuncţionale, ministrul afirmând la acea dată că „există situaţii dubioase” în ceea ce priveşte raportările privind deşeurile din parte unor companii”. Astfel că, patru persoane din conducerea AFM au fost schimbate, inclusiv directorul general.
„Istvan Toga, noul director vine cu experienţă din acest domeniu, a început să rescrie procedurile de evaluare, am văzut câteva propuneri foarte interesante unde regulile din instituţiile care gestionează fonduri europene pot fi transpuse cu succes şi la AFM”, a mai adăugat ministrul.
Programele AFM vor avea anul acesta un buget destinat plăților de aproximativ 2,8 miliarde de lei, aproape dublu față de cei 1,5 miliarde de lei din 2019.
Printre cele mai importante programe enumerăm: Rabla Clasic, Rabla Plus, Rabla pentru Electrocasnice, Panouri fotovoltaice, Casa Eficientă, programul de iluminare ecologică stradală.