Ministrul Mediului a vizitat hidrocentrala nefinalizată de la Răstolița

Mircea Fechet, ministrul Mediului, apelor și pădurilor, a vizitat șantierul exploatării hidroenergetice de la Răstolița, din județul Mureș,  pentru a vedea stadiul lucrărilor efectuate de Hidroelectrica. Acesta a fost însoțit de directorul de investiții al companiei producătoare și furnizoare de electricitate, Bogdan Badea, care a subliniat importanța lucrărilor atât pentru Hidroelectrica, cât și pentru sistemul energetic al României.

”Amenajarea hidroenergetică Răstolița, din județul Mureș, este un obiectiv de investiţii de interes național. Avem tot mai multă nevoie de astfel de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile, pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon și implicit poluarea. Barajul de la Răstolița are o importanță majoră, atât pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate pe culoarul Mureşului, dar și pentru regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase și controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii. Am văzut stadiul lucrărilor care sunt finalizate în proporție de peste 90% și sunt convins că aici, la Răstolița, vom avea capacitatea de a suplimenta lanțul energetic cu energie verde, echilibrând astfel sistemului energetic național. Suntem în procedură de emitere a actului de reglementare, bineînțeles cu respectarea legislației naționale și europene”, a spus Fechet.
Lucrările la AHA Răstolița sunt finalizate în proporție de peste 90%. Proiectul se află în derulare la Hidroelectrica de mai mulți ani și este rezultatul unei  investiții de peste 200 milioane euro. Odată finalizat, obiectivul va avea o putere instalată de 35,2 MW și o energie medie anuală de 46,3 GWh/an într-o primă fază, urmând ca în etapa finală să urce la 117,5 GWh/an, la cota 760 mdM.

”Amenajarea hidroenergetică Răstolița este un obiectiv de investiţii de interes naţional. Acesta valorifică potenţialul hidraulic al afluenților de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Lunca Bradului – Răstoliţa – Bistra și – prin punerea în exploatare poate avea contribuții semificative atât pentru producerea de energie, cât mai ales pentru echilibrarea sistemului energetic. Pe fondul creșterii ponderii energiilor regenerabile în mix, și antiticipând creșterea viitoare a investițiilor în acest sector, este nevoie de exploatarea fiecărui megawatt disponibil pe parte de echilibrare”, a spus Bogdan Badea, directorul de investiții al Hidroelectrica.

În cadrul vizitei, ministrul Mircea Fechet a subliniat importanța tot mai crescută a tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile, evidențiind contribuția acestui proiect la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și implicit la combaterea poluării. Acesta a ținut să sublinieze faptul că barajul de la Răstolița se impune ca un element vital pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate pe culoarul Mureşului, dar și pentru regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase și controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii. De asemenea, ministrul mediului, apelor și pădurilor a ținut să precizeze că este în procedură de emitere a actului de reglementare, care va permite finalizarea lucrărilor, subliniind că acest lucru se va face cu cu respectarea strictă a legislației naționale și europene.

”Compania Hidroelectrica salută interesul și sprijinul acordat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii hidroenergetice și se angajează să continue colaborarea strânsă pentru implementarea acestor inițiative de importanță majoră pentru viitorul energetic al României”, arată Hidroelectrica.

 

spot_img

Ultimele știri