Ministerul Sanatatii a publicat lista alimentelor nerecomandate in scoli

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a publicat pe site-ul sau lista alimentelor nerecomandate copiilor in unitatile de invatamant, conform unui comunicat al institutiei.

Criteriile stabilite au vizat alimentele cu continut de peste 300Kcal/unitatea de vanzare, alimentele cu continut de zahar de peste 15g/100g produs, alimentele cu continut de grasimi de peste 20g/100g produs, din care grasimi saturate peste 5 g/ 100 g produs si acizi grasi peste 1g/100g produs, alimentele cu continut de sare de peste 1,5 g/100g produs. De asemenea, nerecomandate sunt si orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei potabile imbuteliate sau a apei minerale imbuteliate, alimente neambalate cu exceptia fructelor care se decojesc si alimentele neetichetate in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Lista este o continuare a legi numarul 123/2008 pentru o alimentatie sanatatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar, care a intrat in vigoare in iulie. Alimentele nerecomandate vor fi interzise in scoli incepand cu noul an scolar.

MSP a initiat consultari pentru elaborarea listei alimentelor nerecomandate, cu Comitetul national pentru alimentatie si nutritie, precum si cu reprezentanti ai altor specialitati medicale implicate, diabet si boli de nutritie, pediatrie.

„In urma acestor consultari, comisia a decis ca este imposibil de elaborat o lista exhaustiva de produse care sunt nerecomandate copiilor, cu atat mai mult cu cat este deja dovedit stiintific ca alimentele nerecomandate sunt daunatoare, in primul rand, prin frecventa si cantitatea ingerata si prin necorelarea cu activitatile fizice”, a declarat Mircea Manuc, Secretar de Stat.

Expertii au ajuns la concluzia ca, pentru eficienta implementarii legii, trebuie formulate cateva criterii generale, pe baza dovezilor stiintifice existente, criterii in care trebuie sa se incadreze alimentele comercializate sau distribuite in unitatile de invatamant.

Ordinul este structurat in anexe, prima face referire la alimentele supuse comercializarii si contine criteriile pe baza carora un aliment intra in categoria celor nerecomandate, iar restul contin principiile de baza ale alimentatiei sanatoase la copil si adolescent, necesarul zilnic de calorii si substante nutritive, echivalentele alimentare utilizate pentru alcatuirea meniurilor si piramida alimentara.

Criteriile au fost recomandate de expertii Comitetului national de nutritie si au la baza dovezi stiintifice si recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Legea aplica interdictia comercializarii si prepararii alimentelor nerecomandate in incinta unitatilor de invatamant. Ceea ce presupune ca la cinci metri de unitatea de invatamant aceste produse pot fi vandute.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri