Satenii din Sudan refuza sa se mute pentru a face loc unui imens baraj

Mii de taranii din Sudan refuza sa-si paraseasca casele pentru ca zona in care locuiesc sa fie inundata in acest an ca sa se construiasca un baraj in valoare de 2 miliarde de dolari care ar dubla rezerva de energie din Sudan, a declarat un reprezentant al satenilor, informeaza Reuters.

Sute de mii de oameni au fost deja mutati din zona in care se va construi barajul Merowe pe fluviul Nil, care trebuie sa furnizeze rapid energie pentru a face fata cererii tot mai mare de combustibili fosili.

Locuitorii din zona Manaseer, aflata la 350 de kilometri de capitala Khartoum, spun ca noile case construite pentru ei de catre guvern sunt prea departe de rau si ca nu vor avea apa necesara pentru a-si sustine agricultura.

„Aceasta este zona noastra si nu vrem sa plecam de aici”, a declarat Rashid Taha, un membru al comitetului care ii reprezinta pe cei afectati din Manaseer. Taha a explicat ca satenii au sprijinit de la inceput proiectul barajului si au semnat un acord cu guvernul in urma cu 18 luni ca acesta sa le construiasca casele, dar ceea ce guvernul le-a oferit nu a fost ce au vrut satenii. Reprezentantul satenilor a spus ca 70% dintre cele 18.000 de familii din zona au fost afectate de constructia barajului.

Constructia barajului este finantata in proportie de 40% de catre guvern, restul banilor au venit din fonduri arabe si imprumuturi din China. Capacitatea barajului va fi de 1.250 de megawatti si, datorita lui, caderile de curent dese din Khartoum vor fi diminuate, in plus, va permite ca reteaua de electricitate sa ajunga in noi zone.

Economia din Sudan este prognozata sa creasca in acest an cu 8%, aceeasi rata ca si in 2007. Cresterea este sustinuta de pacea din 2005 care a incheiat deceniile de razboi dintre nord si sud, cu toate ca conflictul inca continua in regiunea vestica Darfur.

spot_img

Ultimele știri